28. 10. 2021.
Raste kreditna zaduženost građana Srpske

Raste kreditna zaduženost građana Srpske

Raste kreditna zaduženost građana Srpske

Građani su u bankama Republike Srpske za tri mjeseca povećali depozite za 100 miliona maraka, a kreditnu zaduženost za 82 miliona maraka. Po podacima koje objavljuje Agencija za bankarstvo RS, građani su na kraju šestog mjeseca na računima imali oko 2,5 milijarde KM stednje, ali zaduženost je ipak veća.REPUBLIKA SRPSKA19.09.2021 | 19:40

Raste kreditna zaduženost građana Srpske

2,7 milijardi maraka. Toliko su na kraju juna građani bili kreditno zaduženi. Najveći dio novca građani su pozajmili za opštu potrošnju. Čak 1, 7 milijardi maraka.

Siromašniji, zaduženiji i bez mnogo alternativa. Ali sa mnogo brige, kako sve vratiti.

O uštedama, barem, oni koje smo anketirali, ne razmišljaju. Uglavnom računaju kako da vrate ono što su pozajmili i svakog mjeseca preračunavaju koliko im je još ostalo?

U strukturi kredita preovladavaju gotovinski nenamjenski krediti. Prekoračenja na računima i zaduženost po kreditnim karticama. Bilo redovno ili povremeno, ulazak u minus je sve češća pojava.

Trend rasta zaduživanja građana ili plasmana kredita, u zavisnosti s čije tačke se gleda, je očit u posljednjih deset godina. Međutim ima i onih koji su uspjeli da uštede.

Prema podacima Agencije za bankarstvo na kraju šestog mjeseca građani su na računima imali oko 2,5 milijardi maraka štednje. Banke od onih depozita koje primaju od građana praktično finansiraju druge građane koji uzimaju kredite. U svemu tome najviše profitiraju banke, koje kao ni tržište ne poznaju osjetljivost i socijalni momenat.

(BN)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender