17. 10. 2021.
Bez iznenađenja na izborima u Rusiji, Putinova stranka u vodstvu

Bez iznenađenja na izborima u Rusiji, Putinova stranka u vodstvu

Bez iznenađenja na izborima u Rusiji, Putinova stranka u vodstvu

Izlazne ankete parlamentarnih izbora u Rusiji su pokazale da je stranka Vladimira Putina Ujedinjena Rusija u vodstvu.Ankete su pokazale da je ova stranka dobila povjerenje 45 posto birača. Iz Centralne izborne komisije su saopćili da je od devet posto prebrojanih glasova, njih 39 posto bilo za vladajuću stranku, prenosi BBC.

Rusi su u posljednja tri dana birali novi saziv parlamenta koji ima 450 mjesta. Agencija Associated Press (AP) je ranije danas objavila da je izlaznost bila veća od 40 posto.

Ovi izbori su shvaćeni kao prilikom da dugogodišnji predsjednik Putin zacementira vlast, i to prije predsjedničkih izbora koji bi trebali biti održani 2024. godine.

Većini opozicionara je bilo zabranjeno kandidovanje, a nakon što se vlast suprotstavila protestima kojima je izražavano nezadovoljstvo stanjem u zemlji. Surovo se obračunala protiv opozicije koju predvodi Aleksej Navalni.POSLJEDNJI DAN GLASANJADa li će Putin nakon parlamentarnih izbora zacementirati vlast u Rusiji?

Prema pisanju AP-a, desile su se brojne nepravilnosti u izbornom procesu, među kojima su nasilno ponašanje, vršenje pritiska na posmatrače, kao i to da su iste osobe glasale više puta na različitim izbornim mjestima. Na društvenim mrežama objavljeni su i videozapisi za koje je navedeno da svjedoče o nepravilnostima.

Navodno su oni koji rade u državnim institucijama i preduzećima primoravani da glasaju.

Predsjednica Centralne izborne komisije Rusije Ela Pamfilova je tako]er ranije izjavila da je do sada poništeno 7.465 izbornih listića u 14 regija. Predsjednik Putin je ranije poručio da se nada da će njegova stranka održati parlamentarnu većinu. Trenutno Ujedinjena Rusija ima 334 od 450 mandata.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender