28. 10. 2021.
Delta soj korone MUNJEVITO SE ŠIRI Srpskom: Obolijevaju cijele porodice, sve više zaražene djece

Delta soj korone MUNJEVITO SE ŠIRI Srpskom: Obolijevaju cijele porodice, sve više zaražene djece

Delta soj korone MUNJEVITO SE ŠIRI Srpskom: Obolijevaju cijele porodice, sve više zaražene djece

Epidemiološka situacija u Srpskoj sve je nepovoljnija, a zbog veće zaraznosti delta soja, koji je trenutno dominantan, sada češće obolijevaju cijele porodice nego što je to bio slučaj u ranijim talasima epidemije.

Delta soj korone MUNJEVITO SE ŠIRI Srpskom: Obolijevaju cijele porodice, sve više zaražene djece
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Autor: Maja Radoja21.Sep,2021. 

Na ovo ukazuju epidmiolozi, koji upozoravaju da pogoršanje situacije možemo da očekujemo i narednih sedmica, čemu će pogodovati dolazak hladnijeg vremena, te činjenica da nismo u dovoljnom procentu vakcinisani protiv korone.

Zvanična statistika pokazuje da je u ovom talasu, odnosno od početka avgusta, korona potvrđena kod 7.820 osoba, ili kod svakog trećeg testiranog. U ovom periodu, kovid je, nažalost, odnio 282 života. U bolnicama u RS trenutno se liječi 720 pacijenata, od čega je njih 56 na respiratoru.

Rast broja pregleda

Iz banjalučkog Doma zdravlja upozoravaju da se proteklih dana suočavaju s povećanim brojem pregleda.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dr Mladen Šukalo, doktor porodične medicine u ovoj zdravstvenoj ustanovi, ističe da smo u prethodnim talasima epidemije imali sporadične slučajeve zaražavanja cijelih porodica, što sada, nažalost, nije slučaj.

– U ovom talasu vrlo je česta pojava inficiranja cijelih porodica. Takođe, imamo više inficiranih i na radnom mjestu, jer je delta soj vrlo virulentan i lako se i brzo prenosi na veći broj osoba, u odnosu na sojeve koje smo ranije imali – objašnjava za Srpskainfo dr Šukalo.

Simptomi

Naglašava da se, u pogledu kliničkih slika, u ovom talasu jasno razlikuju kovid pacijenti koji su vakcinisani od nevakcinisanih.

PROČITAJTE JOŠ

 – Vakcinisani imaju blažu kliničku sliku i završavaju na kućnom, odnosno ambulantnom liječenju, a ne u bolnici ili na respiratoru. Kod nevakcinisanih, bez obzira na to da li odranije imaju neko hronična oboljenja ili ne, i bez obzira na životnu dob, kliničke slike su znatno složenije i teže – upozorava dr Šukalo.

Dodaje da kod njih forma bolesti ne završava na simptomima infekcije gornjih disajnih puteva.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

– U većini slučajeva imaju upalu pluća, praćenu pogoršanjem opšteg stanja, visokom temperaturom, a često moraju na bolničko liječenje. Apelujemo na ljude da se imunizuju, jer ne treba da dozvolimo još teško oboljelih i još izgubljenih života – naglašava dr Šukalo.

U Srpskoj su, do sada, prvu dozu vakcine primile 291.754, a obje doze 238.832 osobe. To znači da je u RS prvom dozom vakcinisano oko 31 odsto, dok je potpuno vakcinisano nepunih 26 odsto punoljetnih građana. Određen broj stanovnika imunizovan je u Srbiji, ali još nema podataka o kojem procentu je riječ, a za kolektivni imunitet potrebno nam je 70-80 odsto vakcinisanih. 

PROČITAJTE JOŠ

Pogoršanje

Dr Mladen Grujičić, epidemiolog u bijeljinskom Domu zdravlja, podsjeća da je do pogoršanja epidemiološke situacije došlo krajem jula, te da u narednih nekoliko sedmica treba da očekujemo dodatno pogoršanje.

– Imamo delta soj, koji se znatno lakše prenosi u odnosu na izvornu koronu. Tako, za razliku od nekadašnjih sojeva kod kojih se dešavalo da u porodici ne obole svi, ako su se izolovali i ako nisu bili u dužem kontaktu sa zaraženim, sad imamo situaciju da se koronom često inficiraju čitave porodice – napominje dr Grujičić.

Naglašava da se u ovom talasu, takođe, više zaražavaju djeca.

FOTO: ATV/SCREENSHOT
FOTO: ATV/SCREENSHOT

– Infekcija se pomijera prema mlađem uzrastu, pa u ovom talasu procentualno imamo više inficiranih mlađih od 18, pa čak i mlađih od 12 godina. Na svu sreću, nismo imali teških ishoda kod djece, ali treba biti veoma oprezan jer gdje ima više oboljelih, mogu se desiti i teže kliničke slike. Najefikasnija mjera borbe protiv korone je vakcinacija kojom štitimo sebe, ali i sve oko sebe – starije, imunokompromitovane, djecu do 12 godina, koja kod nas ne podliježu vakcinaciji – poručuje dr Grujičić.

U ovom talasu, koronom je inficirano 770 osnovaca i srednjoškolaca, što je skoro 10 odsto onih kod kojih je u ovom periodu zaraza potvrđena.

JEDAN ZARAŽENI INFICIRA DO 30 LJUDI

Iz IJZ RS su saopštili da je zaraženi izvornom koronom mogao da inficira dvije do tri osobe, dok osoba zaražena delta sojem može da zarazi od 20 do 30 osoba u jednom kontaktu.

Ovaj soj prate i stomačne tegobe, mučnina i dijareja, te kao i kod prethodnih sojeva gubitak čula okusa i mirisa, grlobolja, temperatura, bolovi u kostima, opšta malaksalost…

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender