17. 10. 2021.
Crnadak: Vidović prekršila bojkot institucija BiH, kad su pare u pitanju onda nema blokada

Crnadak: Vidović prekršila bojkot institucija BiH, kad su pare u pitanju onda nema blokada

Crnadak: Vidović prekršila bojkot institucija BiH, kad su pare u pitanju onda nema blokada

Prema odluci Narodne skupštine Republike Srpske državni zvaničnici iz ovog entiteta bi trebalo da bojkotuju rad institucija na nivou Bosne i Hercegovine, međutim, prema riječima Igora Crnadka, Zora Vidović je jučer glasanjem učestvovala u radu sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

“Kada su pare u pitanju, tada nema blokada, velikih riječi i političkih prepucavanja, nego ministarka Zora Vidović poslušno glasa na sjednici institucije BiH, ne mareći ni za zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, niti za opću političku situaciju u kojoj je napravljena svojevrsna blokada zajedničkih institucija”, rekao je potpredsjednik PDP-a i narodni poslanik Igor Crnadak.

Crnadak ističe da nije iznenađujuće što je ministarka finansija baš jučer, 21. septembra, učestvovala u radu i glasala na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

“Rok za kupovinu zgrade za potrebe ove institucije je 30. septembar, do kada se treba odlučiti da li se prihvata ponuda firme bliske SNSD-ovom šefu Miloradu Dodiku, a čija cijena je skoro 100 miliona KM, odnosno 61 milion KM više sredstava nego kojima UIO raspolaže u te svrhe”, rekao je on.

Dodaje da je rješavanje ovog pitanja u interesu i SNSD-a i HDZ-a.

“Ne bi iznenadilo ni da se naprasno relaksira politička situacija i Vijeće ministara donese odluku o odobrenju dodatnih sredstava, pravdajući to da rade u interesu Republike Srpske, iako je zakonom definisano da je UIO smještena u Banjoj Luci”, rekao je Crnadak.

Podsjeća i da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio inicijativu po kojoj je Vijeće ministara dužno da u roku od sedam dana obustavi sve aktivnosti vezane za kupovinu zgrade od 100 miliona KM, u vlasništvu firme “Grand trade”.

“U svakom demokratskom društvu izvršna vlast je podređena zakonodavnoj i odluke parlamenta se moraju poštovati. Prekrše li ovu odluku, dodaju li još 61 milion KM na 39 miliona kojima UIO već skoro deceniju raspolaže u svrhu kupovine ili izgradnje zgrade, neka znaju da će ih dočekati krivična odgovornost, koja povlači ozbiljne sankcije”, poručio je.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender