17. 10. 2021.
Temeljni ugovor danas na sjednici Sinoda SPC

Temeljni ugovor danas na sjednici Sinoda SPC

Temeljni ugovor danas na sjednici Sinoda SPC

– Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore trebalo bi da bude razmatran danas na sednici Sinoda, prenosi Blic.SRBIJA23.09.2021

Temeljni ugovor danas na sjednici Sinoda SPC

Do sada su napisane najmanje tri verzije ugovora sa SPC. Prvu je napisao pokojni mitropolit MCP – Amfilohije, koji je uputio Vladi Crne Gore pre desetak godina. Na verziji pre sadašnje radio je smenjeni ministar pravde Vladimir Leposavić.

Blic podseća da je ugovor usvojila Vlada Crne Gore, a potom je uz saglasnost Episkopskog saveta Mitropolije poslat u beogradsku Patrijaršiju 22. jula.

Temeljnim ugovorom se sa određenom verskom zajednicom preciziraju pitanja imovine, njenog statusa i prodaje, ali i ustanovljava koji su verski praznici i državni.

Glavne odredbe predloga temeljnog ugovora:

Ugovor ima 20 tačaka. U preambuli se priznaje kontinuitet Crkve od 1912. godine, odnosno od osnivanja Zetske, Budimljanske i Humske Episkopije.

– Ugovor potpisuju Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crkva.

– Ukoliko se vodi postupak ili istraga krivične prirode protiv sveštenika, monaštva ili službenika Mitropolije, nadležni organi o tome prethodno obaveštavaju nadležnog episkopa.

– Crkva ima svoju autonomiju, što praktično znači da samostalno i slobodno donosi odluke koje se tiču crkvenog života.

– SPC samostalno može da formira škole, odnosno Bogoslovije. Menjanje i ukidanje Eparhija (trenutno četiri na prostoru CG) je u nadležnosti Sabora.

– Kada je reč o prodaji imovine, najednostavnije rečeno, ako bi SPC htela da proda neku imovinu prvo je mora ponuditi Vladi, a ukoliko Vlada nije zainteresovana, može ići na dalju prodaju.

– Za gradnju verskog objekta neophodna je saglasnost nadležnog episkopa. Bez te saglasnosti Vlada neće ni razmatrati zahtev.

– Najveća izmena u predlogu koji je poslat Patrijaršiji u odnosu na pređašnji, koji nije prošao Vladu, jeste u državnim praznicima. U prošlom predlogu za državne praznike su predloženi verski datumi kada se svetkuje i Sveti Petar Cetinjski, Sveti Simeon Dajbabski… U verziji koja je pred Sinodom danas, verski praznici koji su i državni regulisani su Zakonom o državnim i drugim praznicim – poput Božića i Uskrsa.

– Vlada se obavezuje da će u saradnji sa SPC i ostalim tradicionalnim verskim zajednicama i Katoličkom crkvom, zakonom da reguliše restituciju imovine koja je nacionalizovana, a kod koje nije bilo pravedne naknade. Donošenje ovog zakona nije vremenski oročeno.

(B92/Blic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender