19. 01. 2022.
“Izazvali ste paniku i strah” Šeranić poručio Zolaku da prestane uznemiravati javnost

“Izazvali ste paniku i strah” Šeranić poručio Zolaku da prestane uznemiravati javnost

“Izazvali ste paniku i strah” Šeranić poručio Zolaku da prestane uznemiravati javnost

Imajući u vidu da je javnost u proteklim danima značajno uzmenimirena tvrdnjama da se u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj pri liječenju pacijenata primjenjuje štetan kiseonik, ovom prilikom vas, prvenstveno kao zdravstveni radnik, građanin RS i, u konačnici, ministar zdravlja i socijalne zaštite, upozoravam na pogubnost vaših upornih tvrdnji kojima se dovodi u pitanje ispravnost kiseonika.

"Izazvali ste paniku i strah" Šeranić poručio Zolaku da prestane uznemiravati javnost
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovo je ministar Šeranić naveo u dopisu Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, odnosno njenom direktoru Aleksandru Zolaku, naglasivši da je Vlada RS preduzela sve aktivnosti, zajedno sa zdravstvenim ustanovama, kako bi građanima, a u prvom redu pacijentima i njihovim porodicama, dokazala da je kiseonik koji se primjenjuje u liječenju dokazane bezbjednosti, kvaliteta i koncentracije kiseonika, koji odgovara lijeku. 

PROČITAJTE JOŠ

– Konkretno, uzeti su uzorci kiseonika koji se primjenjuje u liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru RS i Bolnici „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor, od strane laboratorije Linde Gas, Srbija Industrija gasova a.d. Bečej, koja je akreditovana za obavljanje poslova ove vrste ispitivanja. Napominjemo da je pomenuta laboratorija akreditovana od strane Akreditacionog tela Srbije, osnovanog odlukom Vlade Republike Srbije. Prema rezultatima analize uzorkovanog kiseonika, koji su dostupni javnosti, jasno je da se radi o kiseoniku koji ima kvalitet, bezbjednost i koncentraciju kiseonika, koja je i viša od minimalnog procenta standarda za lijek. S o bzirom na paniku i strah, koje ste proizrokovali svojim javnim istupima, bili smo primorani da u interesu naših građana, zatražimo analizu nezavisne akreditivane laboratorije, jer vi, kao odgovorno lice u instituciji niste djelovali u sinergiji sa nadležnim organima u Srpskoj, s ciljem prevazilaženja administrativnih barijera, koje su zbunjujuće za javnost, a uzrokuju nepovjerenje i strah – naglašava Šeranić.

Dodaje da je ALM BiH, osim pacijentima i njihovim porodicama, prouzrokovala ste ogroman problem u radu zdravstvenih radnika koji, kako isitiče, 24 časa dnevno svoje živote usmjeravaju ka samo jednom cilju – za pomoć ljudima kojima je ugroženo zdravlje. 

– A posebno u situaciji epidemije virusa korona, koji je zadesio cijeli svijet, a što biste vi, kao zdravstveni radnik i profesionalac u oblasti zdravlja, trebalo da znate i uvažite. Zato vas sa punom odgovornošću pitam, kako da od njih očekujemo da nas liječe, da budu posvećeni i da žrtvuju i sebe i svoje porodice, ako je kroz ovakve istupe u javnosti doveden u pitanje i njihov profesionalni kredibilitet i ako su javno označeni kao neko ko nesavjesno liječi ljude? Od vas kao zdravstvenog radnika i direktora institucije koja, kao i Ministarstvo kojim rukovodim, u fokusu rada mora da ima zaštitu zdravlja građana, očekuje se da u ovoj situaciji učetvujete u iznalaženju rješenja za prevazilaženje problema, koji je evidentan ne samo u RS, nego i u FBiH, a potencijalno pogađa sve ljude – kaže Šeranić

Ministar je, na kraju, apelovao na Zolaka da prestane sa uznemiravanjem javnosti dovođenjem u istu ravan administrativno i suštinsko pitanje. 

– Na taj način ćete omogućiti rad zdravstvenih ustanova. Kao što smo i sami učinili, angažujte sve svoje kapacitete da se obezbijedi nesmetano i kontinuirano snabdijevanje zdravstevnih ustanova neophodnim kiseonikom – poručio je Šeranić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender