17. 10. 2021.
Nelson: Amerika proširuje sankcije za pojedince u BiH!

Nelson: Amerika proširuje sankcije za pojedince u BiH!

Nelson: Amerika proširuje sankcije za pojedince u BiH!

rik Nelson, ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini najavio je da će Amerika proširiti sankcije za BiH.BOSNA I HERCEGOVINA07.10.2021 |

Nelson: Amerika proširuje sankcije za pojedince u BiH!

Na pitanje hoće li imenovati lidere za koje je prije nekoliko mjeseci kazao da opstruišu reforme kako bi zaštitili vlastite interese, Nelson odgovara da on “ne želi imenovati bilo koga, zato što ne želi umanjiti ili minimizirati problem koji postoji”.

Istakao je kako korupcija predstavlja problem za nacionalnu sigurnost SAD-a te da su spremni da se suoče sa njom.

– Ja volim razgovarati o problemu korupcije i izraziti ono što je predsjednik Bajden rekao u junu. Za SAD postaje jasno – korupcija predstavlja problem za našu nacionalnu sigurnost, urušava demokratiju, protiv naših je poslovnih interesa, podriva ljudska prava, slabi prosperitet i sigurnost, prijetnja je u našoj zemlji, prijetnja je u svakoj zemlji. I postojanje korupcije van SAD-a je prijetnja za SAD. Mi smo spremni da se suočimo sa korupcijom. Jedno od sredstava koje imamo su sankcije. Građani moraju sankcionisati lidere, a to rade na izborima – kazao je Nelson za N1.

Na pitanje kada i ko će biti sankcionisan, Nelson odgovara:

– Ja nisam u poziciji da unaprijed govorim o bilo kojim sankcijama koje će možda doći iz Washningtona, a mogu najaviti recimo danas, a sutra ćemo dati saopštenje za štampu, gdje ćemo objasniti da proširujemo sankcije ovdje u BiH, a to se odnosi na vize. Dakle, nećemo izdavati vize, poslovne ili turističke bilo kojim korumpiranim ljudima koji žele putovati ili investirati u SAD. Dakle, imamo ta ovlaštenja prema našem zakonu o imigracijama i uvijek je tu bio taj zakon, ali sada smo gledali da informacije koje imamo o korupciji u BiH i korumpiranim pojedincima, da im se ne izdaju vize za SAD – pojasnio je.

A hoće li se na tom spisku naći bh. političari, Nelson kaže da svi mogu doći na taj spisak te da nije u poziciji, iz privatnih razloga, da govori o brojevima ili imenima.

– Ali jako je važno da govorimo o tome kako mi povećavamo naše procedure, jačamo naše procedure da bi odbranili SAD od potencijalnih korumpiranih pojedinaca i da zaštitimo BiH i pomognemo u borbi protiv korupcije koja urušava njena nastojanja – zaključio je Nelson.

(N1  Foto:N1)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender