17. 10. 2021.
Zašto građani izbjegavaju da se vakcinišu protiv kovida?

Zašto građani izbjegavaju da se vakcinišu protiv kovida?

Zašto građani izbjegavaju da se vakcinišu protiv kovida?

Vakcinalni punkt sa Velesajma preseljen je u novoizgrađeni objekat Mjesne zajednice Petrićevac, a prva sedmica rada na novoj lokaciji prošla je tanko kada je u pitanju broj vakcinisanih prvom dozom.

Naime, samo 195 osoba odazvalo se pozivu i primilo injekciju protiv kovida. Zbog ovih brojki, teško se može govoriti o masovnoj vakcinaciji u najvećem gradu Srpske.

Po podacima Doma zdravlja Banjaluka, na novom vakcinalnom punktu u naselju Petrićevac od ponedjeljka do subote dato je 1.165 vakcina protiv Kovida.

– Od tog broja, prvu dozu primilo je 195 osoba, a drugu dozu, odnosno revakcinaciju, obavilo je 970 osoba – rečeno je za Srpskainfo u Domu zdravlja.

Da su zadovoljni odzivom, nisu, jer je mali broj onih koji dolaze.

– Ne znamo šta može ljude više da natjera da se vakcinišu – poručujuiz DZ Banjaluka.

Osim dosadašnjih punktova za vakcinaciju protiv Kovida 19 u prigradskim i seoskim objektima ambulanti porodične medicine, od prošlog ponedjeljka, 4. oktobra, otvoreno je još pet punktova u gradskim naseljima. Punktovi za vakcinaciju nalaze se u Poliklinici i ambulanatama porodičine medicine Obilićevo, Lauš, Lazarevo i u Platonovoj ulici. Iz Doma zdravlja su apelovali na sugrađane koji pripadaju nekom od timova porodičnih ljekara u ovim ambulantama, da se jave svom ljekaru ako žele da budu vakcinisani.

U ambulanti u Platonovoj na ulaznim vratima se napominje da je vakcinacija protiv korone petkom. Za ovaj petak, termina više nema.

Ako medicinsko osoblje pitate za savjet, ljubazno će vam reći da je najbolje da, ako želite da se vakcinišete, to uradite na vakcinalnom punktu, jer tamo nema čekanja. I u ovoj ambulanti porodične medicine se pravi lista, pa se na red može sačekati.

– Kada sam se raspitivala za vakcinaciju, rekli su mi da oni samo nude kinesku vakcinu – rekla je sugrađanka koju je ekipa Srpskainfo zatekla ispred ambulante u Platonovoj. Poručila je da će zato sačekati koji dan i otići na vakcinalni punkt.

U Poliklinici, u centru grada, malo ko se raspituje za vakcinaciju. One koje smo zatekli ispred, uglavnom su dolazili zbog drugih potreba za ljekarom.

Medicinsko osoblje na ulazu u ambulantu porodične medicine objašnjava da se obavezno treba javiti porodičnom ljekaru i naručiti, što može potrajati koji dan.

Malo je vjerovatno da će oni koji bi željeli da se vakcinišu ove sedmice, to moći u ovoj ambulanti. I ovdje medicinsko osoblje sugeriše da svi koji hoće da se vakcinišu to urade na vakcinalnom punktu u Petrićevcu.

Na ovom punktu juče su bila organizovana „Otvorena vrata“ za one koji su želeli da prime „Sputnjik“ i „Astra Zeneku“. Od danas, pa do subote 16. oktobra, planirana je revakcinacija.

Kako je portal Srpskainfo već pisao, želja za vakcinom nekog drugog proizvođača, nepovjerenje prema samom procesu vakcinacije, ali i pitanja koja izlaze iz domena medicine, problemi su sa kojima su se susretali zaposleni u banjalučkom Domu zdravlja otkad je započela vakcinacija u najvećem gradu Srpske.

A zašto se ljudi tako slabo odazivaju na vakcinaciju, ponuđenih odgovora je puno. Neki se plaše igle, neki vjeruju u teorije zavjere, neki planiraju dijete ili su već trudni, smatraju da mogu umrijeti i ako se vakcinišu, pa ne vide razlog, vjeruju da je korona izmišljena, da je svijet deo eksperimenta, da će im biti ugrađen čip, jer moraju da nose masku i ako su primili vakcinu…

Sociolog Vedran Francuz smatra da je glavni razlog za slab odziv na vakcinaciju strah od nepoznatog.

– Određeni broj populacije, posebno u ruralnim područjima, sklon je tradicionalnom načinu liječenja. Oni ne vjeruju apelu medija, niti zvaničnika naših institucija, jer strahuju od posljedica injekcije. Drugi dio populacije nije uvjeren u postojanje ove zaraze, jer niti su zaraženi, niti su oboljeli od iste. Treći dio populacije je u sebi probudio jedan oblik inata i namjerno izbjegava vankcinisanje, jer ne vole pritisak, zabrane, ograničenja slobode te svojim činom žele uticanje na slabljenje svih mijera. Ipak, najveći broj populacije od nevakcinisanih je nesiguran i nalazi se u fazi stagnacije vjerujući da će ova zaraza nestati ili će na kraju prihvatiti apel naših institucija da se vakcinišu – kaže Francuz za Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, pandemija kao globalni problem postala je jedna od centralnih tema, pa se ne može reći da reći da postoje slabosti u promociji vakcinacije od strane medija ili institucija.

– Mislim da je glavni uzrok strah i nepovjerenje, odnosno vjerovanje da ova zaraza nije opasna po njih – ističe on.

Banjaluka u proteklo vrijeme bilježi dvocifren broj novozaraženih korona virusom. Rijetko kad je ta brojka ispod 20 novooboljelih, a puno češće je oko 50, 60 novozaraženih.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender