27. 11. 2021.
Preminuo glumac James Michael Tyler, legendarni Gunther iz serije “Prijatelji”

Preminuo glumac James Michael Tyler, legendarni Gunther iz serije “Prijatelji”

Preminuo glumac James Michael Tyler, legendarni Gunther iz serije “Prijatelji”

Američki glumac James Michael Tyler, najpoznatiji po ulozi Gunthera u kultnoj TV komediji “Prijatelji”, umro je u 59. godini nakon dugogodišnje borbe s rakom prostate.

“Tyler je preminuo mirno u svojoj kući u Los Anđelesu u nedelju ujutro”, navodi se u saopćenju njegovog menadžera.

“Ako ste ga ikada upoznali, stekli ste prijatelja za cijeli život. Iza njega je ostala supruga Jennifer Carno, ljubav njegovog života”, dodaje se.

Tyleru je 2018. godine dijagnosticiran uznapredovali rak prostate koji se kasnije proširio na njegove kosti.

“Želeći da pomogne što većem broju ljudi, hrabro je podijelio svoju priču i borio se za podizanje svijesti o ovoj bolesti te je poticao druge na krvne pretrage već sa 40 godina”, rekao je njegov menadžer.

Iako nije dobio istu količinu vremena na ekranu kao šest glavnih likova iz “Prijatelja”, Gunther je bio i ostao popularna figura među obožavateljima. Radio je kao konobar i upravnik u kafiću Central Perk.

Tokom cijele serije bio je zaljubljen u lik Rachel, koji tumači Jennifer Aniston, koja je tamo također radila kao konobarica u ranim sezonama serije.

“Svijet ga je poznavao kao Gunthera (sedmi član ‘Prijatelja’)… ali Michaelovi voljeni poznavali su ga kao glumca, muzičara, zagovornika svijesti o raku i voljenog muža”, rekao je njegov menadžer.

U maju, Tyler se kratko pojavio na ponovnom okupljanju prijatelja putem Zooma.

“Iskreno, to mi je bilo 10 nezaboravnih godina u životu. Nisam mogao zamisliti bolje iskustvo. Svi ovi ljudi su bili fantastični i jednostavno je bilo zadovoljstvo raditi s njima. Osjećao sam se vrlo, vrlo posebno”, rekao je glumac tom prilikom.

Tyler se pojavio u skoro 150 epizoda komedije koja je prikazivana na NBC-u od 1994. do 2004. godine.

Odajući počast Tyleru, Aniston je na svojoj Instagram stranici napisala: “Prijatelji ne bi bili isti bez tebe. Hvala ti na smijehu koji si donio u seriju i u sve naše živote. Tako ćeš nam nedostajati.”

Aniston je podijelila i isječak iz posljednje epizode, gdje Gunther konačno izjavljuje svoju ljubav prema Rachel.

Pored uloge Gunthera, glumio je u dva kratka filma “The Gesture and the Word” i “Processing” osvajajući nagrade za najboljeg glumca na raznim filmskim festivalima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender