17. 05. 2022.

Dodik-Čović: Konstitutivni narodi moraju imati legitimne predstavnike

redsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je legitimno predstavljeno pravo konstitutivnog naroda da bira svoje političke predstavnike i da je to apsolutno polazna i završna tačka kroz izborni ili bilo koji drugi proces.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa delegacijom HDZ-a, na čelu sa Draganom Čovićem, rekao da apsolutno treba privesti kraju priču oko izborne reforme i po tom pitanju postoji visok stepen saglasnosti.

“Bilo kakvo moduliranje političkog sistema, izbornog sistema u BiH nije ništa novo što mi želimo da uvedemo, nego da afirmišemo nešto što je u suštini same BiH, a to je vidljivost konstitutivnih naroda u pogledu njihovog predstavljanja na bilo kom nivou i prava na njihov legitiman izbor”, rekao je Dodik.

On je naveo da su se o tome usaglasili učesnici današnjeg sastanka i da ne razumije zašto se već deset godina u Federaciji BiH jedan bazičan sistem i odnos ne prihvata.

“Mislim da se radi o narastajućem muslimasko-bošnjačkom nacionalizmu koje produkuje potrebu da se drugi stave u teži i nezahvalniji položaj u ovom slučaju hrvatskog naroda, a preko nekih drugih odluka i srpskog naroda. U tom pogledu to je apsolutno samo gubljenje vremena koje ne donosi nikakavu dobrobit ni bošnjačkog naroda”, upozorio je Dodik.

Navodeći da Čović uvijek iskazuje maksimalan optimizam, te da ni on nije pesimističan, Dodik je rekao da mu se ipak čini da ima mnogo besmislenog u smislu stalnog nastojanja da će ovdje neko nekog prevariti ili da ga stavi u podređen položaj.

“Nismo razgovarali o nečemu što bi bošnjački narod stavio u bilo kakvu poziciju koja bi bila degradirajuća u odnosu na druga dva naroda. Tako ne želimo poziciju ni za druge narode”, poručio je Dodik.

On je ocijenio da je sastanak bio dobar i uspješan u značajnom obimu istomišljenika koji su danas razgovarali, te da BiH na tom nivou ne bi imala nikakvu krizu.

“Ukoliko se ne riješi problem za kompletan sektor izbora, a to znači i CIK-a koja je izabran netransparentno i nelegitimno ulazi se u proces u kome se BiH ne može računati na smirivanje političkih razlika izrađenih na konfliktu po svakom pitanju”, konstatovao je Dodik.

Čović: Kriza preozbiljna – poštovati Ustav BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je danas da je politička kriza u BiH preozbiljna, najveća od Dejtona, te da mir nema alternativu i istakao da su rješenje samo pregovori svih zainteresovanih strana, posebno na planu legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i federalnom Domu naroda, u skladu sa Ustavom BiH.

“Vjerujem da oko toga imamo zajednički stav, koga smo prenijeli i predstavnicima međunarodne zajednice”, rekao je Čović u Istočnom Sarajevu nakon sastanka sa članovima delegacije SNSD-a na čelu sa predsjednikom te stranke Miloradom Dodikom.

Čović je dodao da je dogovoreno da se treba baviti i životnim pitanjima u BiH.

“Na današnjem sastanku obavijestio sam gospodina Dodika i ostale sagovornike o tome kako teku naši razgovori sa predstavnicima međunarodne zajednice, ali i domaćim partnerima u Federaciji BiH (FBiH), sa kojima sam i jutros imao sastanke, a ti razgovori biće nastavljeni i danas”, naveo je lider HDZ-a BiH.

Čović je naglasio da je za njega danas bilo veoma značajno da čuje stavove zvaničnika Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, od velike važnosti je proces izmjena izbornog procesa u FBiH, s ciljem izbora dva člana Predsjedništva BiH, hrvatskog i bošnjačkog iz FBiH, odnosno izbora klubova naroda u federalnom Domu naroda, srpskog, hrvatskog i bošnjačkog, na legitiman način.

Ovom skupu, u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, prisustvovali su i predsjednici stranaka koje čine vladajuću koaliciju sa SNSD-om.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender