17. 05. 2022.
Poplave u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, voda prekrila puteve i pojedina domaćinstva

Poplave u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, voda prekrila puteve i pojedina domaćinstva

Poplave u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, voda prekrila puteve i pojedina domaćinstva

Obilna kiša koja je padala tokom noći napravila je velike probleme u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Saobraćajnice su poplavljene, a mnoga naselja su pod vodom i bez struje.

U sarajevskom naselju Ilidža došlo je do izlijevanja rijeke Željeznice, koja je poplavila objekte uz obalu, a rijeka Miljacka u centru grada prijeti da potopi most. Voda je došlo skoro do mosta Ćumurija u centru grada.

Nermin Muzur, načelnik Opštine Ilidža, izjavio je za BHRT da nije vrijeme za paniku te pozvao sve da urade svoj dio posla najbolje što mogu. Po njegovim riječima, najkritičnija situacija trenutno je na području mjesnih zajednica Otes i Butmir. Ekipe su na terenu. Muzur je potvrdio da su korisnici staračkog doma u Otesu evakuisani na drugi sprat zgrade.

Iz Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo su saopštili da su na području opštine Ilidža angažovane snage civilne zaštite KS i strukture zaštite i spašavanja opštine Ilidža.

“Evakuacija kamionima ugroženih osoba izvršena je u ulici Barska, gdje je ugroženo više objekata”, rekli su iz PVB Kantona Sarajevo.

Rijeka Tilava izlila se na lokaciji Gornji Kotorac i Butmir, te poplavila oko 50 objekata. Rijeka Željeznica izlila se u naselju Otes. Takođe, rijeka Bosna se izlila i ugrozila više objekata.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za obilne padavine, olujan vjetar kao i pojavu klizišta.

I u opštinama Istočnog Sarajeva, Istočna Ilidža, Pale i Trnovo voda je poplavila saobraćajnice. Mediji prenose da je u Trnovu poplavljeno nekoliko domaćinstava. Mnoga naselja su bez struje.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović rekao je da je Tim civilne zaštite u toku noći radio na uspostavljanju nasipa u Istočnoj Ilidži, a u Trnovo su uputili veći broj pumpi i isušivača.

Na magistralnom putu Sarajevo – Foča saobraćaj je potpuno obustavljen zbog poplava i preusmjeren na alternativni pravac preko Igmana.

U naselju Sumbulovac u opštini Pale, izlila se rijeka Miljacka. Za sada nema opasnosti po stanovništvo, a put je put prohodan.

Krizni štab opštine Istočna Ilidža: Djecu ne slati u škole i vrtiće
Krizni štab opštine Istočna Ilidža izdao je preporuku da se zbog poplava na području ove lokalne zajednice djeca ne šalju u vrtiće i škole.

Iz ove lokalne zajednice obavještavaju sve koji žela da se uključe u akciju spasavanja da su obezbijeđene vreće i pijesak, te da se mogu javiti na broj telefona 057/316-027 za koordinaciju akcije.

Krizni štab opštine Istočna Ilidža navodi da su noćašnje kiše i bujice lokalnih rijeka i potoka na mnogim mjestima na području ove opštine već izazvale poplave ili prijete da izazovu.

Trenutno su najugroženiji i već poplavljeni Bojovića most i most kod škole u Kasindolu, Grbavička ulica, Ulica 9. januara i Ravnogorska u Kotorcu, te Novakovića ulica u Donjem Kotorcu.

Iz Opštine Istočna Ilidža napominju da je u Vojkovićima zatvoren most u Krupcu, a ugrožen je i dio naselja kod restorana “As”.

BHRT (A.P.)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender