18. 01. 2022.
EU traži rješenje za BiH zasnovano na dijalogu

EU traži rješenje za BiH zasnovano na dijalogu

EU traži rješenje za BiH zasnovano na dijalogu

Savjet ministara spoljnih poslova EU na sastanku 15. novembra u Briselu raspravljaće o situaciji na zapadnom Balkanu, a među prioritetima će biti situacija u BiH, saznaje Tanjug u Briselu.

Radni dokument pripremljen za ministre EU, u koji je Tanjug imao uvid, konstatuje da se politička situacija u BiH “naglo pogoršala”, a da su državne institucije sada “efektivno blokirane”.

“Neprihvatljiva, huškačka retorika koja dovodi u pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje doprinijela je povećanju tenzija na terenu”, navodi se u tekstu radnog dokumenta Savjeta EU.

Očekuje se da će minsitri EU i ovoga puta pozvati bh. lidere da se umjesto međusobnih prepirki konstruktivno angažuju na napretku u vezi sa 14 ključnih prioriteta koje je Evropska komisija dala kao mišeljenje povodom zahtjeva za kandidatski status BiH.

Izvori Tanjuga u Briselu navode da su pojedni zemlje, na čelu s Holandijom, izrazile posebnu zabrinutost zbog posljednjih dešvanja u BiH.

Iako je Njemačka zaprijetila mogućim finansijskim sankcijam protiv “entiteta i pojedinaca koji dovode u pitanje integritet BiH”, na očekuje se da se o tome postigne konsenzus na nivou EU 27.

U Briselu pred ministarsku raspravu o BiH konstatuju da EU ima značajno prisustvo u BiH i da bi trebalo da “iskoristi sve alate koji su joj na raspolaganju za očuvanje stabilnosti u BiH”.

Prije svega hitno je potrebno stvoriti odgovarajući prostor za rješenje zasnovano na dijalogu kako bi BiH napredovala na svom evropskom putu.

“Angažman institucija EU na visokom nivou i podrška država članica su od ključnog značaja u ovom pogledu”, navodi se u dokumetu o kojem će ministri EU raspravljati u ponedjeljak u Briselu.

Poziva se i na nastavak bliske koordinacije i saradnja s međunarodnim partnerima, posebno SAD, kroz “zajedničke posjete na visokom nivou, izjave i demarše”.

Posebno se naglašava uloga NATO i produžetak operacije EUFOR Altea kao važnog faktora za očuvanju sigurnosti i stabilnosti u BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender