16. 08. 2022.

Tri priče o životu patrijarha Pavla koje govore o njegovoj domišljatosti i duhovitosti

Na današnji dan, pre 12 godina, preminuo je 44. vrhovni poglavar srpske pravoslavne crkve, u narodu poznatiji kao Patrijarh Pavle. Na čelu SPC bio je od 1990. do svoje smrti 2009 godine.

Gojko Stojčević je rođen 11. septembra 1914. u Kućancima, u današnjoj Hrvatskoj. O životu i dobročinstvima ovog velikog čoveka smo čuli dosta priča. Ni jedan patrijarh nije uživao toliku ljubav srpskog naroda pa je upravo iz tog razloga ovo dobra prilika da podelimo nekoliko priča o njemu za koje možda niste znali.

Masline

U prijatnoj atmosferi, na ručku u Patrijaršijskom dvoru, jedan do drugoga sedeli su patrijarh Pavle i vladika Stefan, Na stolu je bila i činija sa maslinama. Svi prisutni znali su da se patrijarh drži svog načela da je ljudskom organizmu potrebno do šest maslina, ne više. Vladika Stefan je zahvatio osam, te je šaljivo upitao

Vaša svetosti, ja zahvatih dve više, šta da činim?

Patrijarh mu je odgovorio:

– Sada uzmi to što si zahvatio, a sutra uzmi dve manje…

Svetlost Patrijarha Pavla

Jednom prilikom je došao jedan od najpoznatijih srpskih fotografa, Vican Vicanović, da fotografiše patrijarha za svoje novine. Međutim, pošto se on izjašnjavao za ateistu, nije tačno znao kako bi trebalo da oslovi patrijarha. U toku snimanja, da bi napravio željenu fotografiju, obrati se patrijarhu:

– Vaša svetlosti…

Patrijarh mu na to – Kad sam već svetlost, šta će ti blic?!

Kosovo i Albanci

Jednom prilikom kada je kao vladika Patrijarh Pavle boravio na Kosovu i Metohiji dogodilo se da ga je zaustavila naoružana albanska banda. Navodno su pripadnici te bande ili članovi OVK-a zatražili od patrijarha da tu na licu mesta klekne i pomoli se za postradale Albance. Na takav jedan zahtev patrijarh im je smireno odgovorio da se on klečeći moli u crkvi za sve postradale i nevine žrtve bez obzira na njihovu nacionalnost i veru. Zbog ovog odgovora, on je nastavio put nepovređen.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender