10. 08. 2022.

Vlada priprema zakone za vraćanje nadležnosti

Vlada Republike Srpske intenzivno radi na pripremama zakona za vraćanje nadležnosti, izjavio je premijer Radovan Višković.

Vlada priprema zakone za vraćanje nadležnosti

“Moramo zaštititi Republiku Srpsku i njene građane. Imamo Ustavni sud BiH koji bi trebalo da štiti Ustav i zakone, a on donosi neustavne odluke. To nema nigdje u svijetu osim u BiH”, rekao je Višković za “Srpska info”.

On je podsjetio da u Ustavu BiH jasno piše da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna i da Srpskoj pripada 49 odsto teritorije, a Federaciji BiH 51 odsto, ali da Ustavni sud BiH u međuvremenu donosi odluku da poljoprivredno zemljište treba knjižiti BiH, pa je upitao u kojem članu u Ustavu se to pominje.

Višković je ukazao da je imovina u vlasništvu entiteta, te zapitao šta bi Republika Srpska imala od svojih 49 odsto teritorije, ako bi uzeli zemlju, šume.

Ukazao je i na dvostruke aršine jer se to primjenjuje samo na Republiku Srpsku, navodeći primjer da Brčko distrikt knjiži svoju imovinu.

“Mi iz Republike Srpske samo tražimo da se radi po zakonima i Ustavu. Ako nešto u zakonu i Ustavu nije dobro moramo sjesti i dogovoriti se da to ispravimo. Ali, to moraju da urade domaći lideri, a ne da neko dođe iz vana”, naveo je Višković.

On je napomenuo da Srpska više od godinu dana traži razgovor, te naglasio kako samo predstavnike Srpske optužuju da su neki remetilački faktor, loši momci i slično, a niko ne želi da sagleda priču iz svih uglova.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender