08. 08. 2022.

Lavrov: Rast nacionalizma, antisemitizma i rusofobije u Evropi

Moskva je skrenula pažnju na rastući talas nacionalizma, antisemitizma i rusofobije u brojnim evropskim državama, posebno u Ukrajini i baltičkim zemljama, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je u obraćanju učesnicima treće međunarodne konferencije “Zaštita budućnosti” o borbi protiv ksenofobije, antisemitizma i rasizma u Moskvi naveo da je otvoreno širenje mizantropske dogme besmisleno, uz upozorenje da su se pojačale aktivnosti neonacista i drugih radikalnih grupa.

“Nažalost, u brojnim evropskim državama, naročito u Ukrajini i baltičkim zemljama, u usponu su manifestacije nacionalizma, antisemitizma i rusofobije”, istakao je Lavrov.

U govoru šefa ruske diplomatije, koji je pročitao njegov zamjenik Sergej Veršinjin, skrenuta je pažnja na činjenicu da je za pomenute izazove potrebna reakcija svjetske zajednice, prenio je TASS.

“S tim u vezi, ruska diplomatija je otvorena za širu saradnju sa svima, uključujući jevrejske zajednice u Rusiji i drugim zemljama”, naglasio je Lavrov.

Ruski ministar skrenuo je pažnju i na multietnički i harmonični život Rusije, u kojoj razni narodi i kulture vijekovima žive u miru, kao i na spremnost Moskve da podijeli svoje iskustvo sa stranim kolegama.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender