09. 08. 2022.

Održana komemoracija Merimi Njegomir: “Mogla i znala da otpjeva sve”

Komemoracija povodom smrti pjevačice narodne muzike Merime Njegomir (1953-2021) održana je danas u prisustvu članova porodice, brojnih kolega, prijatelja i poštovalaca u Radio Beogradu.

Komemoracija je održana u Kamenoj sali Radio Beogradu, u medijskoj kući u kojoj je bila glavna i odgovorna urednica narodnih ansambala Muzičke produkcije i PGP RTS-a.

Urednica zabavnog programa Radio-televizije Srbije Olivera Kovačević istakla je da je Merima “mogla i zanala da otpjeva sve”, da je bila “muzički poliglota” pjevajući na preko 20 svjetskih jezika, od italijanskih kancona, preko ruskih romansi do operskih arija.

“I svi jezici sveta bili su tvoji jezici, jer je jezik umetnika jezik smisla u ovom našem životu”, rekla je Kovačević.

Prema njenim riječima, Merima Njegomir nije bila samo čuvar tradicije, već je učestvovala iznova u njenom stvaranju, sa “preko sto trajnih snimaka izvornih pjesma u arhivu Radio Beograda, i stotine emisija i šou programa u arhivu televizije”.

“Iznad svega imala si dobar glas i bila si na dobrom glasu. Sreća je što te je vreme prepoznalo i što si za života ovenčana hvalom i najvišim priznanjima”, istakla je Kovačević.

Muzičar Bora Dugić je istakao da je Merima bila veliki prijatelj spremna da pomogne svakom, kao i da se divi njenoj snazi s kojom je pored svih izazova u karijeri uspjela da izvede na put četvoro divne djece, Ljubicu, Milicu, Jelenu i Marka, koji su prisustvovali komemoraciji.

“Poštovao sam način na koji si se uvek iznova radovala muzici, tvoju osobinu da pored ogromnog talenta stalno ispituješ svoje granice u traganju za savršenstvom. Bila si slavuj koji je mogao sve da otpeva”, istakao je Dugić.

Prema njegovim riječima, raskošni glas Merime Njegomir je “svojim visinama dodirivao nebesa, podjednako nježno kao i dušu, i kao takav ostaće upamćen u srpskoj muzici”.

Televizijski voditelj Aleksandar Gajšek je na početku pročitao dirljivo pismo Jelene Njegomir majci za rođendan prošle godine, a potom je sam istakao da je pjevačica “anđeoskim glasom godinama liječila i hranila naše duše”.

“Kao što je Merimin kristalni sopran dopirao do velikih visina, tako je bila visoka i Merimina duhovnost. Umetničko stvaralaštvo Merime Njegomir predstavlja veličanstveni i blistavi dragulj srpske kulturne bašitne”, naglasio je Gajšek.

Glumica Svetlana Bojković pročitala je pesmu “Ne brini, mama” Jelene Njegomir koju je posvetila majci Merimi, a potom je istakla koliko je za nju bilo dragoceno lično poznanstvo i druženje sa Njegomir.

“Lepota tvoga bića i raskošan dar koga si negovala čuvala i brusila, otmenost tvoga duha, urođena gospodstvenost, zauvek su me osvojili”, rekla je Bojković.

Pjevačica Ana Bekuta je rekla da je njena kuma, drugarica i koleginica Merima Njegomir imala “držanje na pozornici u maniru svjetskih zvijezda”, da “nikada nije ispala iz tonaliteta”, i da joj je žao što nije više hvalila njene vokalne sposobnosti.

“Ona je bila divan poklon u mom životu i danas sam zahvalna Bogu što sam ga dobila i beskrajno tužna što je više nema. 20. novembra Merima, ptica koja je pevala lepše nego iko od nas, zauvek je raširila krila i krenula prema nebu”, rekla je Bekuta.

Istaknuta estradna umjetnica Merima Njegomir biće danas sahranjena u Aleji zaslužnih građana.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender