09. 08. 2022.

Vučić: Dodik insistira na razgovoru kako bi se riješila politička kriza u BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da se, pred odlazak u Rusiju na sastanak sa Vladimirom Putinom, juče u Beogradu sastao sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

“Saslušao sam Dodika i juče u Beogradu, nismo o tome objavljivali. Imali smo dug sastanak, uobičajene konsultacije o različitim pitanjima naše ekonomske saradnje, ali i političkim pitanjima”, rekao je Vučić, prenosi RTRS.

Vučić kaže da će Dodik insistirati na razgovoru kako bi se riješila politička kriza u BiH i istrajavati na spuštanju tenzija.

“Mislim da je važno da se tenzije spuste, da porazgovaramo kako da prevaziđemo probleme i mislim da će na tom fonu istrajavati i Dodik, a svakako ću o situaciji u cijelom regionu razgovarati i sa predsjednikom Putinom”, istakao je on.

Dodik: Sa Vučićem o “Otvorenom Balkanu”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je tema sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio “Otvoreni Balkan”, za šta u BiH nema spremnosti da se podrži.

“Mislim da ostajemo izolovani u tom pogledu, ne ulazeći otvoreno u taj projekat”, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu, prenosi Srna.

Kada je riječ o odnosima sa Ruskom Federacijom, Dodik je rekao da su kontakti dobri kao što su dobri i sa EU.

“Prije dva, tri dana bio sam sa ruskim ambasadorom u Banjaluci, razgovarali smo o našoj saradnji”, dodao je Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender