10. 08. 2022.

Dodik: Rusija i Kina će pomoći ako Zapad uvede sankcije

Srpski clan Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u intervjuu za britanski list Gardijan poručio da neće pokleknuti pred prijetnjama zapadnih sankcija i pred skorašnji sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom rekao da ga Putin nikada nije prevario.

Dodik je poručio da bi ga sankcije i smanjenje finansiranja od strane EU samo primoralo da prihvati ponude za investicije iz Kine.

  • Čak mislim da mi se to dopada – izjavio je Dodik.

On je najavio da će se uskoro vidjeti sa ruskim liderom.

  • Kada odem kod Putina, nema zahtjeva. On samo kaže, ”U čemu ja mogu da pomognem?”. O čemu god sam razgovarao sa njim, nikada nisam bio prevaren. Ne znam na čemu drugom da zasnivam povjerenje, ako ne na tome. U razgovoru sa kineskim liderom Si Đinpingom bi on takođe rekao “Ako postoji nešto u čemu mogu da pomognem, tu sam” – izjavio je Dodik za Gardijan.

On je naglasio da njegovi planovi ne znače razbijanje BiH, i da i dalje veruje u Dejtonski mirovni sporazum, ali da ga je uzurpirao “neizabrani strani faktor” koji je preko pozicije visokog predstavnika u BiH nametnuo oko 140 zakona, bez demokratskog mandata.

  • Sve nevolje ovdje su napravila četiri neizabrana stranca. Visoki predstavnici i tri sudije (imenovane od strane Evropskog suda za ljudska prava), stranci, koji se nalaze u Ustavnom sudu. Oni se ponašaju kao koordinisani zločinački poduhvat protiv ustavnog uređenja – izjavio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je poručio da neće pokleknuti ni pred nagovještajem Njemačke o uvođenju finansijskih sankcija protiv njega, kao ni pred kritikama Londona, Vašingtona i Brisela.

  • Naravno, nisam ravnodušan, ali nisam izabran da budem kukavica – izjavio je on za Gardijan u svom kabinetu u Banjaluci.

Planovi za vraćanje nadležnosti Republike Srpske u više oblasti biće na dnevnom redu sednice Narodne skupštine Republike Srpske 10. decembra, a Dodik je naglasio riješenost da to sprovede u djelo nakon još jednog perioda pregovora u trajanju od šest mjeseci.

On je poručio da će predložiti smanjenje sadašnjih Oružanih snaga BiH za polovinu.

  • Ako to ne želite, nećemo imati drugog izbora nego da usvojimo, u skladu sa Ustavom BiH, formiranje Vojske Republike Srpske, ili da Republiku Srpsku proglasimo demilitarizovanom republikom – izjavio je Dodik za Gardijan.
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender