18. 08. 2022.

Prvo konkretno saopštenje SZO: Neviđen broj mutacija, moguće ozbiljne posljedice

Svjetska zdravstvena organizacija konačno se oglasila, sa konkretnijim uputstvima i prognozama širenja novootkrivenog soja koronavirusa, nazvanog omikron.

Za razliku od prvih saopštenja od kada je taj soj otkriven u Južnoj Africi, a zatim je stigao i u Evropu, a u kojima su stručnjaci te svjetske organizacije bili neodređeni, sada su dali konkretnije detalje ali i prognoze i one nisu obećavajuće.

Iz SZO je jutros saopšteno da je državama članicama već dato uputstvo vezano za novi soj kovida-19, a ističe se i da postoji velika vjerovatnost daljeg širenja tog soja širom sveta.

Takođe, SZO upozorava da bi, u zavisnosti od karakteristika ove varijante koje se tek istražuju, moglo doći i do ozbiljnih posljedica.

“Omikron ima neviđeni broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovog potencijalnog uticaja na tok pandemije”, rečeno je iz SZO, a dodaje se i da je vjerovatnoća “potencijalnog daljeg širenja” mutacija “visoka” na globalnom nivou.

Prva preporuka državama članicama te organizacije je da prilagode “mjere međunarodnih putovanja”, navodeći kako će se uskoro izdati i detaljnija uputstva.

“Naime, postoji zabrinutost oko mogućnosti omikrona da izbjegne stečeni imunitet”, dodaje Svjetska zdravstvena organizacija, napominjući da je tada velika vjerovatnoća daljeg širenja omikrona na globalnom nivou.

“U zavisnosti od tih karakteristika moglo bi da dođe do budućih naleta talasa kovida-19, što bi moglo da ima i ozbiljne posljedice. Procjenjujemo da je ukupni globalni rizik vezan za novi soj kovida-19 vrlo visok”, dodaje se u saopštenju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender