24. 01. 2022.
Stjuart Pič novi specijalni izaslanik Britanije za Balkan

Stjuart Pič novi specijalni izaslanik Britanije za Balkan

Stjuart Pič novi specijalni izaslanik Britanije za Balkan

Britanski premijer Boris Džonson imenovao je Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika za Balkan, u okviru stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regionu, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

U saopštenju se precizira da će Pič preuzeti tu ulogu nakon što se ranije ove godine povukao sa mjesta predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a, funkcije koju je obavljao od 2018. godine.

Pič je ranije služio kao načelnik Štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Kao specijalni izaslanik premijera, Pič će sarađivati sa liderima Balkana i drugima širom regiona, kao i sa britanskim saveznicima u SAD i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti, navodi se u saopštenju.

“Rad specijalnog izaslanika će uključivati i promovisanje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju sa ozbiljnim i organizovanim kriminalom i drugim zajedničkim bezbjednosnim izazovima, i podsticanje rješavanja nasljeđenih pitanja poput ratnih zločina i nestalih lica”, ističu iz britanske Ambasade u BiH.

S tim u vezi, Velika Britanija će nastaviti da predvodi rad na unapređenju rodne ravnopravnosti i primjeni Inicijative za sprečavanje seksualnog nasilja u sukobima.

U saopštenju se dodaje da će aktivnosti Piča u BiH podržati rad Kristijana Šmita, koji, kako je navedeno, i dalje ima punu podršku Velike Britanije.

Što se tiče Srbije i samoproglašenog Kosova, on će sa britanskim partnerima raditi na podršci dijalogu, uz posredništvo EU.

“Zajedno sa međunarodnim partnerima, Velika Britanija radi na rješavanju svih prijetnji stabilnosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je podstakao teško stečeni napredak u BiH tokom posljednjih 26 godina”, navedeno je u saopštenju.

Iz Ambasade se istakli da Velika Britanija, takođe, pomaže u suočavanju sa drugim regionalnim izazovima, uključujući podršku normalizaciji odnosa između Srbije i samoproglašenog Kosova i borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa.

O političkoj situaciji na Balkanu razgovarano je na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u Rigi, a ova tema će se naći i na dnevnom redu sastanka ministara spoljnih poslova G7 u Liverpulu, koji je najavljen početkom sedmice.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender