15. 08. 2022.

Najmanje 70 žrtava tornada u Kentakiju, moguće i preko 100

Prema poslednjim informacijama, najmanje 70 osoba poginulo je u razornom tornadu u američkoj saveznoj državi Kenataki

Razorna serija tornada prošla je kroz više američkih država, u Kentakiju je poginulo više od 70 ljudi, a strahuje se da bi broj žrtava mogao da bude veći od stotinu.

Nevrijeme je za sobom ostavilo veliki broj uništenih kuća, duž putanje koja se proteže više od 350 kilometara, a predsjednik Džozef Bajden danas je naložio da se federalni resursi usmjere na lokacije sa najvećim potrebama, prenose agencije.

Guverner Kentakija Endi Bešir izjavio je na konferenciji za novinare da je najmenje 70 ljudi nastradalo u ovoj državi a da bi broj mogao da bude veći od stotinu.

“Ovo je najrazorniji tornado u istoriji naše države”, rekao je i naveo, da je 40 od 110 radnika do sada izvučeno iz fabrike, prenosi Rojters.

Bešir je proglasio vanredno stanje, aktivirao Nacionalnu gardu Kentakija i razmjestio državnu policiju.

U Edvardsvilu u Ilinoisu, policija je saopštila na Fejsbuku da je nevrijeme dovelo do “djelimičnog rušenja” lokalnog skladišta kompanije Amazon i da su spasilačke operacije u toku.

Tornado je takođe pogodio jedan starački dom u mjestu Monet u Akranzasu, ali se još ne zna da li ima povređenih, navodi Glas Amerike.

Tornado i olujno nevrijeme pogodili su noćas i jutros američke države Arkanzas, Kentaki, Tenesi, Misuri i Ilinois.

Samo u fabrici Mejfild u Kentakiju u trenutku udara tornada nalazilo se 110 osoba, rekao je guverner, dodajući da je situacija “tragična”, javio je AP.

Bešer je rekao i da su prema Mejfildu upućene dve cisterne kako bi osigurale stanovnicima pitku vodu.

Proglašeno je vanredno stanje pa je angažovana Nacionalna garda kako bi pomogla u sanaciji posljedica udara tornada.

Oko 56.000 stanovnika Kentakija ostalo je bez struje, javio je Rojters.

Tornado i oluje su uništili brojne zgrade u kojima su ostale zarobljene desetine ljudi, prenio je Njujork post.

“Imamo smrtne slučajeve u više okruga. Ovo je jedna od najtežih noći u istoriji Kentakija…Tu smo za vas. Volimo vas. Molimo se za vas”, rekao je guverner Bešir tokom jutrošnje konferencije za štampu.

Tornado je, navodi tv stanica WLKY, pogodio i sudnicu okruga Grejvs te zatvor koji se nalazi nedaleko od sudnice.

U Tenesiju je najteža situacija u okrugu Lejk u sjeverozapadnom dijelu države, rekao je Din Flener, portparol Agencije za vanredne situacije Tenesija.

Tornado je pogodio Monet Manor oko 20.15 časova, a pozvan je i tim za potragu i spasavanje da pomogne onima koji su zarobljeni u zgradi, rekao je sudija Dej za Njujork Post.

Jedan od tornada koji su sinoć nastali, onaj najrazorniji, prešao je put od nevjerovatnih 370 kilometara kroz centralni deo SAD, javlja CNN.

Bude li taj podatak i zvanično potvrđen, to će biti najduži put jednog tornada od 1925. godine.

Ranije je objavljeno da je serija od najmanje 19 tornada zahvatila pet država u centralnom delu SAD kasno sinoć, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender