09. 08. 2022.

U Austriji prestao lokdaun: Mjere ne važe samo za vakcinisane

U Austriji je od ponoći okončan lokdaun, ali samo za vakcinisane i izliječene od kovid-19, dok je nastavljen da se primjenjuje za nevakcinisane.

Za nevakcinisane lokdaun će, najvjerovatnije, trajati do poslije katoličkog Božića ili kraja godine.

Prema odluci austrijske vlade, sada je ponovo omogućeno svim prodavnicama da otvore, kao i ugostiteljskim i hoteljerskim objektima, ali i sportskim, kulturnim i svim drugim institucijama, izuzev noćne gastronomije, koja sigurno do kraja godine neće moći da radi.

Austrijska vlada donijela je, kako je navela „minimalne standarde“ za okončanje lokdauna, a pokrajinama je omogućeno da na osnovu epidemiološke situacije odluče da li će ih u potpunosti primjeniti.

Tako Gornja Austrija ostaje u lokdaunu još nedjelju dana, a Beč okončava lokdaun uz dalja ograničenja.

Tako gastronomija u Beču i dalje neće moći da prima goste do 20.decembra, već će moći samo da isporučuje svoja jela.

I hoteli moraju da ostanu zatvoreni do 20.decembra, izuzev za poslovne putnike.

Od sutra ponovo mogu da otvore sve radnje, a mušterije moraju nositi FFP2 maske.

Zaposleni moraju imati “3G” dokaz, to jest ako nisu vakcinisani ili izliječeni, negativan test.

Pored toga moraju i oni nositi FFP2 maske, ako ne postoje zaštitne mjere.

Isto tako ponovo mogu da rade uslužbe djelatnosti, kao što su frizeri, saloni ljepote i slično, u koje, međutim, mušterije mogu ući samo ako imaju “2G” sertifikat, dok za osoblje važi “3G” pravilo.

Kada je riječ o manifestacijama u zatvorenom prostoru bez sjedećih mjesta sa ograničenim brojem od 25 prisutnih, za koje važi “2G” pravilo i FFP2 maska.

Manifestacije u zatvorenom bez sedećih mesta sa maksimalnim brojem prisutnih od 300 važi “2Gplus” pravilo, a to znači da mogu ući samo vakcinisani ili izlečeni, ali sa negativnim PCR testom ne starijim od 48 sati.

Za manifestacije u zatvorenom sa sjedećim mestima do 2.000 osoba primjenjuje se “2G” pravilo i FFP2 maska.

Kod manifestacija na otvorenom sa sjedećim mestima dozvoljen je maksimalan broj od 4.000 prisutnih, za koje se primenjuje “2Gplus” pravilo.

Što se tiče sportskih dvorana za pristup je potreban “2G” sertifikat, i neophodno je nošenje FFP2 maske, sve do bavljenja sportom.

Takođe prisutni moraju držati distancu prema drugim ljudima od dva metra.

U dvorane mogu ući samo osobe koje se bave sportom bez direktnog tjelesnog kontakta.

Za ulazak u elementarne obrazovne ustanove potreban je “3G” dokument.

Roditelji koji dolaze po djecu i koji ih dovode u školu moraju nositi FFP2 masku.

Nastavno osoblje, koje poseduje važeći “2G” sertifikat mora jednom nedjeljno da se testira, a oni koji nemaju sertifikat moraju tri puta nedjeljno na PCR testiranje.

Ukidanejm lokdauna omoguće je i rad božićnih pijaca, ali samo za štandove na kojima se prodaju božićni suveniri, dok će oni štandovi sa pićem morati čekati na otvaranje do 20.decembra.

I banje i bazeni ponovo otvaraju, a za ulazak je potreban “2G” sertifikat, i neophodno je, do bazena, nositi FFP2 maske.

Fitnes studio može, takođe, ponovo da otvori uz “2G” pravilo i masku do sprave za vježbanje, uz poštovanje distance od dva metra, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender