17. 01. 2022.
Gradnja gasovoda od Bijeljine do Novog Grada, na proljeće iduće godine

Gradnja gasovoda od Bijeljine do Novog Grada, na proljeće iduće godine

Gradnja gasovoda od Bijeljine do Novog Grada, na proljeće iduće godine

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas u Brčkom da je plan Republike Srpske da već na proljeće iduće godine počne izgradnja gasovoda, od Novog Sela u Bijeljini, te da bi išao definisanom trasom auto-puta i kroz teritoriju distrikta do Novog Grada.

Đokić je istakao da je veoma značajno što je Brčko distrikt izrazio spremnost da učestvuje u ovom projektu, jer će mu se na taj način obezbijediti energent budućnosti i energent koji daje sigurnost.

“Mi smo u kašnjenu tri decenije u pogledu gasifikacije u BiH u odnosu na Evropu koja prolazi kroz energetsku tranziciju. Republika Srpska biće spremna na svaki oblik saradnje po ovom pitanju. Mislim da će biti dobro da se u budućnosti sastanu predsjednici vlada oba entiteta sa saradnicima da razgovaramo o ovom i drugim projektima”, rekao je Đokić na konferenciji za novinare poslije sastanka sa gradonačelnikom Brčkog Esedom Kadrićem i direktorom “Gasa Republike Srpske” Ljubom Glamočićem.

Đokić je istakao da je na sastanku bilo riječi i o snabdijevanju električnom energijom, kojom se distrikt dugi niz godina snabdijeva od Republike Srpske po povoljnoj cijeni, te da će tako biti do kraja ove godine, kao i u narednoj.

On je napomenuo da je na sastanku razgovarano i o mogućnostima izgradnje energetskih objekata, da su za to građani već zainteresovani, prije svega, za izgradnju solarnih elektrana.

“Gradonačelnik Kadrić je prihvatio da se o tom pitanju razgovara sa potencijalnim investitorima. Najavio je mogućnost da se podstiče izgradnja solarnih elektrana na kućama. U narednom periodu Republika Srspka će podsticati izgradnju novih energetskih objekata na drugim mjestima u Republici Srpskoj”, rekao je Đokić.

Glamočić je podsjetio da je dužina gasovoda 335 kilometara, te da je ovim projektom predviđena gasifikacija svih većih mjesta, kako za potrebe privrede tako i domaćinstava.

“U toku je izrada studije izvodljivosti gasovoda. Tom studijom smo obuhvatili i distrikt Brčko. Prve rezultate očekujemo sredinom januara. Uradili smo mape puta i utvrdili da bi sredinom 2024. godine prvi potrošači gasa na ovoj liniji trebali da dobiju gas”, dodao je Glamočić.

Kadrić je zahvalio Đokiću na angažmanu oko njegove uloge u snabdijevanju distrikta električnom energijom od Republike Srpske za ovu i narednu godinu, kao i na angažmanu oko izgradnje multifunkcionalnog objekta u brčanskoj Mjesnoj zajednici Grbavica.

On je napomenuo da će distrikt obezbijediti sve potrebne dozvole za izgradnju tog objekta, a početak finansira Vlada Republike Srpske, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender