18. 08. 2022.

Pisci iz čitanke i lektire u posjeti seoskim i područnim osnovnim školama

Udruženje književnika Republike Srpske od danas, 13. decembra počinje da realizuje projekat “Pisci iz čitanki i lektire u posjeti područnim i seoskim školama grada Banjaluka”.

Tako će već danas, učenici osnovnih škola “Petar Kočić” iz Stričića i  “Petar Kočić” iz Han Kola imati priliku da ugoste i interaktivno učestvuju u književnom času sa piscima čija djela čitaju u svojim čitankama i lektirnim knjigama, a to su: Ranko Risojević, Predrag Bjelošević i Jovo Čulić.

U posjetu područnim i najudaljenijim osnovnim školama grada Banje Luke krenuće u narednom periodu i drugi pisci za djecu: Ranko Pavlović, Zoran Kostić, Boro Kapetanović, Stevka Kozić-Preradović, Ranko Preradović, Jelena Glišić, Vid Vicko Vukelić, Mirko Vuković i drugi, uz obavezno poštovanje svih preporučenih epidemioloških mjera.

-Udruženje književnika Republike Srpske ovim projektom želi da promoviše svoje istaknute autore čija djela su u udžbenicima za osnovne škole i da istovremeno pomogne učenicima da u direktnom kontaktu sa piscima lakše analiziraju njihove pjesme, priče, romane. Naglasak je na posjetama udaljenim seoskim i područnim osnovnim školama, čiji su učenici rijetko u prilici da se susretnu sa svojim omiljenim piscima, i nažalost uskraćeni su za dešavanja te vrste u odnosu na učenike bliže gradu ili u samom gradu. Udruženje književnika će  prilikom posjeta osnovnim školama pokloniti njihovim bibliotekama knjige objavljene u izdanju Udruženja u 2020. i 2021. godini kao i knjige autora učesnika književnih časova – navedeno je u saopštenju Udruženja.

Ovaj projekat sprovodi se uspješno već četvrtu godinu uzastopno.

Projekat je podržao Grad Banja Luka po Konkursu za sufinansiranje kulturnih manifestacija u 2021. godini.

Foto: arhiva

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender