10. 08. 2022.

Subvenciju za samozapošljavanje dobilo 75 samostalnih preduzetnika

Gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je danas ugovore o dodjeli subvencija za samozapošljavanje samostalnim preduzetnicima, za šta je ukupno iz budžeta izdvojena 381.000 KM.

Subvencije, u iznosima od 4.000 do 7.000 KM, dobilo je 75 samostalnih preuzetnika, koji su ispunili uslove javnog poziva.

Namjera je, kako je poručio gradonačelnik Stanivuković, da se ovim preduzetnicima pruži podrška i u narednim godinama njihovog poslovanja.

-Grad je nedavno otvorio Preduzetnički centar, koji je oaza za sve ove ljude. Dakle, nije dobro da samo damo podsticaj i da s tim završimo. Naprotiv, tek tada kreću izazovi i zato je važno formiranje Preduzetničkog centra koji će da bude podrška samostalnim preduzetnicima u njihovim prvim godinama rada, za koje kažu da su najteže i najizazovnije – kazao je on.

Upravo, kako je naveo – kroz Preduzetnički centar i subvenicije koje Grad dodjeljuje misli se o ovim ljudima i u narednim godinama.

-U tom periodu od dvije godine možemo reći da se samostalni preduzetnik osamostalio i stao na noge, te da dalje može da radi sam – naglasio je gradonačelnik.

Napomenuo je da je sada kao gradonačelnik promijenio ono za šta se zalagao kao odbornik i narodni poslanik.

-Riječ je o tome da smo napravili važan zaokret smatrajući da je mnogo bolje da se ulaže u samozapošljavanje nego da se nekoliko hiljada KM da za zapošljavanje onim firmama koje imaju 150 ili više stotina radnika. Onaj koji zapošljava toliki broj radnika može zaposliti i još jednog, ali onaj koji prvi put kreće u posao njemu sigurno ovih nekoliko hiljada KM znači život, i početak i trajanje – rekao je Stanivuković.

Kroz iskustva do kojih se bude dolazilo, usklađivaće se i odluke i pravilnici, a sve u cilju dodatnog osnaživanja preduzetništva.

Ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za privredu Aleksandra Simić kazala je da su se za liniju subvencija za samozapošljavanje prijavila 82 preduzetnika, od kojih je 75 ispunilo uslove, te da su među njima 32 žene preduzetnice.

-To govori o tome da je Grad aktivno uključen kroz svoju razvojnu politiku da podrži žensko preduzetništvo u gradu. – poručila je ona.

Do kraja godine, kako je istakla plan je  da budu dodijeljene i subvencije poslovnim subjektima iz oblasti turizma i ugostiteljstva, odnosno hotelima, motelima, hostelima, turističkim agencijama, tur-operaterima i noćnim klubovima.

-Po javnom pozivu, koji je otvoren do 31. decembra prikupljaju se zahtjevi za subvencionisanje komunalne takse za isticanje firme i za subvencije za korištenje javnih površina. Doznaka sredstava po ovim osnovama biće planirana početkom iduće godine – navela je ona.

Jedna od preduzetnica koja je dobila subvenciju, Biljana Vukotić kazala je da je ovo veliki podsticaj za male preduzetnike, koji su se odlučili za pokretanje samostalnog biznisa.

-Otvorila sam frizerski salon nakon dugogodišnjeg rada kod privatnika. Zahvaljujem se u ime svih nas koji smo dobili ovu podršku i mislim da ćemo svojim radom i trudom opravdati ova sredstva – rekla je ona.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender