09. 08. 2022.

Parlament Srpske o budžetu u nastavku posebne sjednice

Posebna sjednica Narodne skupštine biće nastavljena razmatranjem Prijedloga budžeta za narednu godinu, koji iznosi 4,024 milijarde KM.

Prijedlog je obrazložila ministarka finansija Zora Vidović, navodeći da je budžet za 2022. veći za osam miliona KM od rebalansa budžeta Srpske za 2021. godinu.

Vidovićeva je rekla da je budžet u velikoj mjeri socijalni i usmjeren na zaštitu stanovništva, s obzirom na inflaciju prisutnu u cijelom svijetu, ali da je istovremeno raspoređen tako da se povećaju plate radnika i rastereti privreda.

– Srpska je ovim napravila najveće rasterećenje privrede u jednom potezu do sada – rekla je ona i dodala da očekuje od poslodavaca da i oni izvrše povećanje plata i zadrže svoje radnike.

Prethodno, poslanici su po hitnom postupku razmotrili Prijedlog programa ekonomskih reformi Srpske za period od 2022. do 2024. godine.

Obrazlažući ovaj prijedlog, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će projektovane stope privrednog rasta u periodu 2022-2024. godina u Republici Srpskoj iznositi 4,5, zatim 4,3 i 4,6 odsto.

Višković je u završnoj riječi istakao da je u Srpskoj najpovoljniji poslovni ambijent u odnosu na BiH, okruženje i zemlje u Evropi.

Sjednica će biti nastavljena u 10.00 časova, a na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta za narednu godinu, te prijedlozi zakona o porezu na dohodak, o doprinosima, o radu, o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva, te o platama zaposlenih u javnim službama.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender