10. 08. 2022.

Dimnjačara se sjete kad krenu varnice

Sezona grijanja uveliko traje, a nerijetko se dešava da se neočišćeni dimnjaci zapale, pa dimnjačari i vatrogasci u ovo doba godine imaju pune ruke posla.

Komandant Vatrogasne brigade Miroslav Malinić rekao je za “Glas Srpske” da je prošle godine tokom zimske sezone zabilježeno 70 požara na dimnjacima.

– Ove godine smo imali 58 intervencija, ali očekujemo da će taj broj biti približan prošlogodišnjem s obzirom na to da je ostalo još petnaestak dana ove godine – kazao je Malinić.

On je apelovao na sugrađane da vode računa o održavanju dimnjaka i da se pridržavaju osnovnih  uputstava kako ne bi došlo do varnica na krovu.

– Prva stvar o kojoj bi trebalo da vode računa jesu dimovodni kanali, koji  moraju biti izvedeni u skladu sa propisima i kapacitetom njihovih grijnih tijela – kazao je Malinić.

Dodao je da bi redovno čišćenje i održavanje dimovodnih kanala trebalo da bude još jedna prioritetna stvar koja ne smije da se obavlja jednom godišnje ili sezonski, kako većina građana praktikuje, a neki nijednom.

– U zavisnosti od dužine grijne sezone i količine loženja trebalo bi makar jednom očistiti dimnjak u toku polugrijne sezone. Takođe, zavisi od potpunog i nepotpunog sagorijevanja, kada je nepotpuno sagorijevanje dolazi do prigušivanja vatre, onda se dimnjak brže prlja i potrebno ga je češće čistiti – objasnio je Malinić.

Naveo je da je bitna i izgradnja same konstrukcije.

– Ima neodgovornih vlasnika koji na krov stave bilo kakvu cijev da premoste dio od ploče pa do izlaza i ta cijev služi kao dimovodni kanal, koji ne može da podnese temperaturu pa dolazi do varničenja i zapaljenja krovne konstrukcije – naveo je Malinić. 

Iz Privrednog društva “Plamen”, koje pruža usluge čišćenja dimnjaka, kazali su za “Glas Srpske” da imaju malo poziva, jer vlasnici stambenih objekata pretežno sami očiste dimnjak pred početak grijne sezone.

– Čini se da uopšte ne razmišljaju o tome i da uglavnom čekaju posljednji trenutak za intervenciju – rekli su iz “Plamena”.

Cijena čišćenja dimnjaka nije ove godine mijenjana te zavisi od utrošenog vremena i trenutnog stanja.

Kazne

Iz Gradske uprave kazali su da je komunalna policija ovlašćena da vrši nadzor nad licima koja pružaju usluge čišćenja dimnjaka kao i nad pravnim i fizičkim licima koja koriste dimnjake.

– Propisane kazne za nečišćenje dimnjaka su za pravna lica u rasponu od 500 do 7.000 KM, dok su za fizička lica kazne u rasponu od 100 do 600 KM – rekli su iz Gradske uprave.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender