09. 08. 2022.

Nova pravila za ulazak u Austriju od ponedjeljka

Ministarstvo zdravlja Austrije je, zbog pojave omikron soja korona virusa, donijelo nova pravila za ulazak u zemlju.

Nova uredba, koja stupa na snagu od ponedjeljka, predviđa da u Austriju mogu ući samo osobe koje imaju važeći 2G dokaz, odnosno sertifikat o vakcinaciji ili izliječenju od kovid 19.

Putnici moraju, imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ili dokaz o prijemu buster doze, ako žele izbjeći karantin. Naime, ko nije negativno testiran, ili nije primio buster dozu moraće u desetodnevni karantin.

Karantin se može prekinuti tek nakon pet dana izolacije negativnim PCR testom urađenim u Austriji.

Osobe bez važećeg 2G dokumenta moraju uz to da se elektronski registruju prije ulaska u zemlju. Od te mjere oslobođene su samo trudnice i osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu biti vakcinisane, a za to moraju posjedovati ljekarski atest.

Takođe postoje i specijalna pravila za djecu. Naime, djeca ispod 12 godina izuzeta su od ovih mjera, i ona moraju u karantin i registrovati se elektronski ako odrasla osoba sa kojom putuju mora u izolaciju.

Takođe postoji i izuzetak za prekograničnu radnu snagu za koju važi i dalje 3G pravilo, pri čemu u zemlju mogu ući samo vakcinisani, izliječeni ili negativno testirani, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender