08. 08. 2022.

Roditelji, oprez: Novi izazov tinejdžera u regionu šokirao vozače

Novi izazovi na društvenim mrežama dovode djecu u opasnost, a Slavica D. je ispričala za medije jednu od nedavnih scena kojim je htjela apelovati na roditelje kako bi kontrolisali sadržaj koji gledaju njihova djeca.

“Na kružnom putu, grupa đaka osnovno školskog uzrasta, juče se takmičila ko će pretrčati ulicu dok kolona prolazi, tako da ih kamion ne zgazi. Scena je užasna, gdje je čovjek koji je vozio normalnom brzinom mogao nedužan da usmrti djevojčicu. Prestravljen je stao dok se ona smijala”, navela je Slavica D.

Užasnuta onim što je vidjela, Čačanka je dodala da je “nedužan čovjek mogao da uskrati svoju porodicu svog prisustva”.

Upitala se i kako bi on dokazao da je nedužan, ko bi ga zaštitio, kako bi objasnio tim roditeljima da se dijete bacilo pred kamion dok su je vršnjaci podržavali u izazovu, piše Mondo.rs

Komentari na ovu objavu, koji su uslijedili, takođe su zastrušujući i potvrđuju da je ovaj izazov zapravo masovan. Kako je navela jedna žena, njoj su se djeca od 10-11 godina ispriječila i radila sklekove nasred kolovoza.

“Bila sam svjedok sličnog. Prije možda dva-tri mjeseca vozila sam auto od Disa ka hotelu ‘Morava’. Dvojica dječaka su išla sredinom ulice, i dok sam se približavala jedan dječak je legao nasred ulice i počeo da radi sklekove. Ta djeca su išla iz škole ‘Ratko Mitrović'”, možda su peti, šesti razred. Strašno za gledati dokle su djeca spremna da idu”, šokirana je ona.

Kako je navedeno u drugom komentaru, dvije djevojčice su, prvo jedna, pa druga, legle preko pješačkog prelaza i snimale se, prateći očigledno još jedan izazov.

“Doduše, izabrale su slabo prometnu ulicu i čekale su da nema mnogo vozila, ali bez obzira na to, djelovalo je suludo”, napiso je korisnik mreže.

Jelena Radović, sociolog, upozorava da mladi stalno pomjeraju granice kad je riječ o opasnim izazovima na društvenim mrežama, a da konstatno pomjeranje granica govori da – granicu više i nemamo. Izgubila se granica između toga šta je igra, a šta je izazov. Igra ima potpuno drugu konotaciju.

“Igra bi bila da se takmiče ko će koga više da nasmije, ko će da ispriča duhovitiji vic, ko će da napravi ukusniji smuti… Međutim, tinejdžeri žele veću popularnost i na najrazličitije načine pomjeraju granice na negativnu stranu. Sve se svodi na to: koja je sljedeća opasnija stvar koju ćemo uraditi“, naglašava Radović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender