09. 08. 2022.

Cijena struje za privredu u Srpskoj do pet puta niža od tržišne

Cijena struje za privredu u Republici Srpskoj ostaje najniža u regionu i ubuduće će biti i do pet puta niža za potrošače iz ove kategorije u odnosu na berzanske cijene, saopšteno je danas iz “Elektroprivrede Republike Srpske” (ERS).

“Berzanske cijene električne energije trenutno iznose oko 250 evra po megavat-času i, u odnosu na njih, ERS svojim kupcima nudi popuste od 52 do 82 odsto, s tim što bolnice, vodovodi i javna rasvjeta imaju povlašten položaj u odnosu na sve ostale kategorije kupaca koji se snabdijevaju po tržišnim uslovima i za njih će cijene struje biti čak pet puta niže od tržišnih”, istakli su u ERS-u.

Iz tog preduzeća su najavili da će i cijene struje za poljoprivredne potrošače biti povoljne, odnosno četiri puta niže od tržišnih.

Javne ustanove će u narednom periodu plaćati električnu energiju tri i po puta jeftiniju od berzanske, a trgovine, sektor rudarstva, građevine i saobraćaja ostvarivaće popuste od čak 65,6 odsto, naveli su iz ERS-a.

“Želimo da naglasimo da za kupce koji su ugovore o snabdijevanju sa ERS-om potpisali na dvije godine u novembru 2020. godine, cijene električne energije ostaju iste i u 2022. godini”, istakli su u ERS-u.

Za ostale potrošače iz kategorije privrede u toku je potpisivanje novih ugovora o tržišnom snabdijevanju.

Zbog stalnih turbulencija i drastičnog skoka cijena na slobodnom tržištu, ERS će svojim potrošačima obezbijediti ugovore do kraja 2022. godine, čime će takođe ostati jedinstvena u regionu po principijelnoj politici i najnižim cijenama u okruženju.

Kao primjer su naveli da “Hrvatska elektroprivreda” za svoje kupce obezbjeđuje ugovore na tri mjeseca.

U ovoj kompaniji ističu da se pomjeranje cijena električne energije za privredu vrši postepeno i kontinuirano u skladu sa ranije usaglašenom dinamikom, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender