09. 08. 2022.

Kolegijum Skupštine: Naredna sjednica zakazana za 30. decembar

Deveta sjednica Skupštine grada Banje Luke zakazana je 30. decembar, sa početkom u 9.00 časova.

Ovo je dogovoreno na današnjoj sjednici skupštinskog Kolegijuma, na kojoj je utvrđen i prijedlog za dnevni red, na kojem se nalazi 38 tačaka.

Na ovoj sjednici, odbornici će, između ostalog, razmatrati Prijedlog budžeta Grada Banja Luka za 2022. godinu.

Kako je kazao gradonačelnik Draško Stanivuković, na ovaj budžet je izuzetno ponosan.

– Mi sada imamo Prijedlog budžeta za narednu godinu, koji je za oko 20 miliona KM veći u odnosu na budžet koji sam kao gradonačelnik naslijedio. Imamo mnogo novca na računu, prihodi su nam veći i možemo da radimo značajne projekte – kazao je Stanivuković.

U planu je realizacija brojnih krupnih, kapitalnih projekata, koji su u interesu svih građana Banje Luke.

-Važno je da mi ostajemo pri našim politikama. Za narednu godinu izdvajamo dva i po miliona KM za potpuno besplatan javni prevoz za sve penzionere sa penzijom do 250 KM i 30 odsto povoljniji prevoz za penzionere sa penzijom preko 250 KM.Tu je i sufinansiranje privatnih vrtića, za šta ćemo izdvojiti oko 1,2 miliona KM – kazao je gradonačelnik.

Dodaje kako su u Prijedlog budžeta uvrštene mnoge značajne politike, te da je budžetska stavka za Centralno spomen-obilježje sigurna. U ovom dokumentu nalazi se i gradnja novih ulica – kazao je gradonačelnik, te gradnja mostova.

-Govorimo o putu kroz Kuljane, Priječane, Debeljake i Šargovac, te glavnu ulicu u Srpskim Toplicama i u Bukvaleku, Donja Kola. Ovaj broj ulica, koji će biti rađen naredne godine je veći od broja ulica koji je rađen u prethodne četiri godine. Uz sve to, u našem budžetu imamo sredstva previđena za četiri mosta. Tako ćemo da nastavimo gradnju mosta u naselju Dolac, kao i gradnju mosta u naselju Česma. Dodatno, želimo da obnovimo most u Trapistima, ali i da napravimo most u Kaluđericama. Nadam se da niko neće biti protiv toga – istakao je Stanivuković.

Banj brdo će dobiti vidikovac, gradiće se i multifunkcionalni centar u naselju Lauš, a kako je naveo – biće nastavljena gradnja najvećeg gradskog parka.

-Uz sve to, besplatni udžbenici za osnovce će biti i naredne godine. U ovom Prijedlogu se nalaze i sredstva za gradnju škole u naselju Ada, gradnja vodovodne i kanalizacione mreže na području grada, a oko 200 do 300 hiljada KM ćemo izdvojiti za energetsku efikasnost na fasadama stambenih zgrada – zaključio je Stanivuković.

Dodaje da očekuju amandmane koje će predložiti skupštinska većina, ali ističe kako se nada da će Grad dobiti Prijedlog budžeta za narednu godinu, te da će s tim novcem ući u deceniju uspona.

Potpredsjednik Skupštine grada Banje Luke Saša Čudić ističe kako se nada da će sjednica proći u korektnoj diskusiji, što je prvenstveno u interesu građana.

– Sačekaćemo materijal za narednu sjednicu, pa ćemo obaviti konsultacije. Nakon toga ćemo zauzeti svoj stav prema predloženom budžeta. Očekujem da će diskusija ići u jednom normalnom pravcu i razumljivom tonu, jer je sve to prvenstveno u interesu građana Banje Luke – kazao je Čudić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender