18. 08. 2022.

Pravilo od “osam sati sna” – mit ili istina?

Kvalitetan san je veoma važan za normalno funkcionisanje cJelokupnog organizma.

Stručnjaci savJetuju da je osam sati sna dovoljno da bi se tIJelo odmorilo, regenerisalo i pripremilo za slJedeći dan sa obavezama, dok previše spavanja može negativno da se odrazi na zdravlje.

Pogledajte kako to utiče na vaše tIJelo:

Višak kilograma

Nekoliko američkih studija je pokazalo da premalo, ali i previše sati sna podjednako utiče na razvoj dijabetesa, kao i na pojavu gojaznosti.

– Na taj način skraćujete vrIJeme za fizičku aktivnost, koja je vašem organizmu i te kako potrebna, a ujedno nemate ni volje da bilo šta uradite jer ste prekasno ustali – naveli su američki istražitelji u rezultatu studije.

Depresivna stanja

Dokazano je da su različita depresivna stanja – od onih prolaznih do težih oblika u vezi sa poremećajem spavanja. Nedostatak volje za bilo kakvom aktivnošću “tJera” osobu da duže spava i bJeži od realnosti. A što duže spava, to je neaktivnija i nezadovoljnija, pa jedno depresivno stanje prerasta u drugo i nastavlja se.

Srčana oboljenja

Statistika kaže da je uzrok broj jedan smrtnosti na svIJetu nastanak srčanog oboljenja, odnosno pojava infarkta, kao i da su oni koji skoro uvIJek spavaju duže od osam sati za trećinu više izloženi riziku od infarkta.

Glavobolje

Ako ste inače spavalica, onda ste vJerovatno iskusili i glavobolje koje nastaju poslIJe pretJeranog sna. To se dešava zato što previše sati sna ima negativan uticaj na neurotransmitere u mozgu, što remeti lučenje serotonina, hormona sreće koji čini da se osJećate dobro.

Problemi sa pamćenjem

Previše sna remeti i kognitivne procese, što znači da vam je u takvom stanju teško da se koncentrišete, nećete moći ni da učite niti da pravilno zaključujete.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender