18. 08. 2022.

Zagađen vazduh u Sarajevu, apel da se koristi javni prevoz

U Kantonu Sarajevo proglašena je epizoda “pripravnost” zbog povećanja zagađujućih materija u vazduhu, pa se apeluje da stanovništvo smanji broj vozila u saobraćaju i koristi gradski prevoz, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

Na automatskim stanicama Otoka, Ilidža, Hadžići i Ilijaš zabilježeno je prekoračenje praga pripravnosti za čestice PM10 u vazduhu 50 mikrograma po metru kubnom/ za prethodni dan, dok na stanici Vijećnica izmjerene vrijednosti nisu prešle graničnu vrijednost predviđenu za epizodu.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, sutra i u naredna tri dana očekuje se umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa slabim vjetrom, zbog čega postoje uslovi za inverziju u ujutro i uveče, ali i dalje nakupljanje zagađujućih materija i rast njihovih koncentracija.

U epizodi “pripravnost” nadležne organizacije pristupaju čišćenju i pranju puteva, primjeni “mokrog postupka” sa rastvorom za obaranje koncentracije čestica za njihovo zimsko održavanje na svim glavnim gradskim saobraćajnicama, regionalnim i magistralnim putevima.

Pored apela da se smanji broj vozila u saobraćaju, rizične grupe su upozorene da smanje kretanje, a firme za proizvodnju toplotne energije koje koriste čvrsta goriva i teška lož-ulja da smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno dva Celzijusova stepena, te pređu na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti. 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender