19. 01. 2022.
“Poskupljenje struje udar na privrednike, nema ljudsko opravdanje”

“Poskupljenje struje udar na privrednike, nema ljudsko opravdanje”

“Poskupljenje struje udar na privrednike, nema ljudsko opravdanje”

SPS je protiv najavljenih poskupljenja električne energije za pojedine privredne djelatnosti jer takav potez znači zatvaranja, preseljenja i smanjenje obima posla za privrednike, kao i otkaze za zaposlene.

Kako ističu u SPS, u vrijeme dok još traju ograničenja i higijenske mjere, poskupljenje struje je direktan udar na privrednike koji nema ni razumno ni ljudsko opravdanje.

– Poskupljenje električne energije za brojne privrednike, od nekoliko desetina pa se sve do preko 200 odsto, za SPS predstavlja izuzetno lošu odluku. Narod već plaća najskuplje lijekove, akcize i parafiskalne namete – ističe se u saopštenju.

Dodaje se da cijene osnovnih namirnica ne prestaju da rastu, a sada raste i cijena električne energije za privrednike koji od države sigurno nisu očekivali ovakvu vrstu pomoći.

U SPS ističu da u posljednjih 16 godina, broj radnika ERS povećan je sa 7.100 na 9.800, a kapaciteti za proizvodnju energije povećani su na nivou statističke greške.

– Knjigovodstvena vrijednost najvećih energetskih objekata dramatično je pala zbog lošeg održavanja i odlaganja neophodnih remonta, a desetine miliona su putem tendera potrošene na usluge podobnih firmi. I bez svega tog, ovakav odnos prema privrednicima nije prihvatljiv, pogotovo u vremenu kada privreda, privrednici a prije svega radnici prolaze kroz izuzetno težak period – ističu u SPS.

U ovoj stranci kažu da su sigurni da dodatno gušenje privrede poskupljenjima električne energije nije mjera koja će doprinijeti oporavku i sanaciji štete nastale zbog epidemije.

SPS poziva nadležne institucije da prije nego što poskupljenja stupe na snagu još jednom dobro razmisle šta će donijeti takve mjere i kakve će biti posljedice takvih politika. Srpska ima kapacitete da sama proizvede električnu energiju, ne mora da je kupuje na berzi i može da se sačeka sa poskupljenjima do završetka pandemije i stabilizacije privrede – stoji u saopštenju SPS, piše Srpska Info.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender