10. 08. 2022.

“Poskupljenje struje udar na privrednike, nema ljudsko opravdanje”

SPS je protiv najavljenih poskupljenja električne energije za pojedine privredne djelatnosti jer takav potez znači zatvaranja, preseljenja i smanjenje obima posla za privrednike, kao i otkaze za zaposlene.

Kako ističu u SPS, u vrijeme dok još traju ograničenja i higijenske mjere, poskupljenje struje je direktan udar na privrednike koji nema ni razumno ni ljudsko opravdanje.

– Poskupljenje električne energije za brojne privrednike, od nekoliko desetina pa se sve do preko 200 odsto, za SPS predstavlja izuzetno lošu odluku. Narod već plaća najskuplje lijekove, akcize i parafiskalne namete – ističe se u saopštenju.

Dodaje se da cijene osnovnih namirnica ne prestaju da rastu, a sada raste i cijena električne energije za privrednike koji od države sigurno nisu očekivali ovakvu vrstu pomoći.

U SPS ističu da u posljednjih 16 godina, broj radnika ERS povećan je sa 7.100 na 9.800, a kapaciteti za proizvodnju energije povećani su na nivou statističke greške.

– Knjigovodstvena vrijednost najvećih energetskih objekata dramatično je pala zbog lošeg održavanja i odlaganja neophodnih remonta, a desetine miliona su putem tendera potrošene na usluge podobnih firmi. I bez svega tog, ovakav odnos prema privrednicima nije prihvatljiv, pogotovo u vremenu kada privreda, privrednici a prije svega radnici prolaze kroz izuzetno težak period – ističu u SPS.

U ovoj stranci kažu da su sigurni da dodatno gušenje privrede poskupljenjima električne energije nije mjera koja će doprinijeti oporavku i sanaciji štete nastale zbog epidemije.

SPS poziva nadležne institucije da prije nego što poskupljenja stupe na snagu još jednom dobro razmisle šta će donijeti takve mjere i kakve će biti posljedice takvih politika. Srpska ima kapacitete da sama proizvede električnu energiju, ne mora da je kupuje na berzi i može da se sačeka sa poskupljenjima do završetka pandemije i stabilizacije privrede – stoji u saopštenju SPS, piše Srpska Info.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender