17. 08. 2022.

Putin: Imamo puno pravo na vojni odgovor

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je Amerika kriva za napetost u Evropi.

Moskva je maksimalno zabrinuta zbog toga što je u toku raspoređivanje elemenata američke protivraketne odbrane u blizini ruskih granica i ima puno pravo na vojnotehnički odgovor, dodao je on.

“To što se sada dešava, ta napetost koja postoji u Evropi – to je njihova krivica”, rekao je Putin na kolegijumu Ministarstva odbrane u proširenom sastavu, prenosi “Sputnjik”.

Kako je dodao, Rusija je na svakom koraku bila prinuđena da nekako odgovori, situacija se stalno pogoršavala i degradirala i danas je ponovo u situaciji da je prinuđena da donosi određene odluke.

Takođe je rekao da će Rusija preduzeti adekvatne vojnotehničke korake u slučaju neprijateljskih poteza SAD.

“Imamo na to puno pravo”, rekao je Putin i dodao da Rusija ne traži nikakve ekskluzivne uslove, već samo ravnopravnu i nedjeljivu bezbjednost u Evropi.

“Ukoliko se infrastruktura NATO bude pomjerala i dalje i ako se pojavi u na teritoriji Ukrajine, vrijeme za koje je raketama potrebno da dostignu cilj smanjiće se na od 7 do 10 minuta, a hiperzvučnom oružju na pet minuta”, upozorio je ruski predsjednik.

Govoreći o ruskom zahtijevu za bezbjednosne garancije od NATO i SAD, Putin je rekao da je neophodno da postoje neke pravne, a ne samo usmene garancije.

“Cijenu takvih usmenih uvjeravanja, riječi i obećanja dobro znamo”, rekao je on.

“Potrebne su nam dugoročne pravne obavezujuće garancije, ali znamo da se tome ne može vjerovati jer SAD lako izlaze iz međunarodnih sporazuma koji im postanu neinteresantni iz ovih ili onih razloga”, naveo je ruski predsjednik.

Nedobronamjerni tumače ruske prijedloge o bezbjednosnim garancijama kao ultimatum, ali to nije tako, rekao je Putin.

Ruski predsjednik je upozorio i na mogućnost da zapadni partneri sve te napore i predloge “pokopaju”, a da pauzu iskoriste kako bi radili šta žele.

“Svi treba da shvate, nama je jasno, takav razvoj događaja nas neće zadovoljiti”, istakao je Putin.

Prema njegovim riječima, Amerika je vodila antirusku politiku u euforiji od tzv. pobjede u Hladnom ratu.

“Zbog loše, neistinite procjene situacije u tom trenutku i nepravilne analize mogućih scenarija razvoja situacije. Eto zbog toga, drugih razloga jednostavno nema”, ocenio je Putin.

Osvrnuo se i na događaje iz devedesetih godina, upitavši šta je Zapadu trebalo da podržava separatizam na sjevernom Kavkazu.

“Zašto je bilo potrebno podržavati separatizam na sjevernom Kavkazu? I to uz terorističke organizacije? Očigledno su teroriste podržavali. Zbog čega? Zbog čega je bilo potrebno proširenje NATO i izlaziti iz sporazuma o protivraketnoj odbrani?”, upitao je Putin.

Kako je dodao, Rusiji su dozlogrdile manipulacije Zapada pod plaštom principa međunarodnog prava.

Inače, Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbjednosti u Evropi, o nerazmještanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender