09. 08. 2022.

Potreba ili moda: Da li je psima zaista neophodna zimska garderoba?

Vlasnici pasa se često pitaju da li je zimi potrebno da obuku svoje ljubimce, s obzirom na to da ljudima nekad ni kaput ili jakna, sa sve kapom i šalom preko nosa, nisu dovoljna zaštita od hladnoće.

Pitanje djeluje krajnje loigično, ali mogu se naći negativni odgovori, kako je u pitanju samo pomodarstvo i kako nema svrhe oblačiti ljubimca.

Istina je, naravno, negdje između. Činjenica je da nije svim psima neophodna zimska garderoba, čak i kada je napolju vrlo hladno. Nekim psima, čak, garderoba može i da našteti.

Ponekad je odluka o kupovini džemperčića i jakni, čisto emotivna. Vlasnici osjećaju sažaljenje, kada pomisle kako njihovim mezimcima može biti hladno.

Sa druge strane, pomodarstvo i trendovi su učinili svoje, pa veliki broj ljudi kupuje kaputiće, jakne, pa čak i obuću za svoje pse, čisto iz pomodarskog poriva.

Ukoliko razmišljate o ovome, najbolje rješenje je da posmatrate kako se vaš pas ponaša kada ga izvedete u šetnju. Ukoliko primjetite da drhti, hoda sporo i djeluje kao da će se srušiti od hladnoće, to je znak da bi mu sloj garderobe dobro došao, pišu Novosti Objektiv.

Takođe stariji, bolesni psi, pa i štenci, mogu imati velike koristi od odjeće.

Što se tiče manjih rasa, one imaju veću površinu kroz koju gube hladnoću od većih pasa, tako da je njima potrebnija zimska garderoba. Maltezeri, terijeri, čivave i pinčevi spadaju u rase kojima je odjeća potrebna.

Mršavim psima, poput hrtova, takođe može dobro doći dodatni sloj odjeće. Rasama koje imaju veoma kratku dlaku, tanko krzno, ili nemaju krzno uopšte, zimska garderoba je neophodna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender