08. 08. 2022.

“Nebesa” – film Srđana Dragojevića u svim bioskopima

Pred nadolazeće praznike u sve bioskope dolaze “Nebesa”, novi film Srđana Dragojevića, reditelja hitova “Parada” i “Mi nismo anđeli”.

U Banjaluci film se prikazuje od danas, 23. decembra.

Glavne uloge u toj neobičnoj filmskoj alegoriji s elementima crne komedije tumače Goran Navojec i Ksenija Marinković.

U “Nebesima” tri čarobne priče smještene su u postkomunističko društvo puno praznovjerja, korupcije i nade, a donose dirljiv i neobičan prikaz božjih čuda.

Heroji se pojavljuju u novim i sve bizarnijim okolnostima: U prvoj priči Stojan (Goran Navojec), ratni izbjeglica i bivši oficir od Boga na dar dobiva oreol. Supruga Nada (Ksenija Marinković) tjera ga na grijeh kako bi se riješio oreola i neželjene pažnje komšije (Dejan Aćimović).

U drugoj priči Gojko (Bojan Navojec), mentalno hendikepiran i duboko religiozan mladić, osuđen je na smrt zbog ubistava koje je počinio u pokušaju krađe mobitela. Gojko vjeruje da telefon pruža direktnu vezu do njegovog omiljenog idola. Nekoliko trenutaka prije pogubljenja, Gospodin ga pretvara u novorođenče, a vaskrsava porodicu koju je ubio.

U trećoj priči Papić (Srđan Žika Todorović), dobar, ali nepriznat umjetnik saznaje da njegove slike imaju nevjerojatne moći – hrane posmatrače.

“Nebesa” donose nekonvencionalni pogled na tranzicijsko razdoblje u postkomunističkoj zemlji, tretirajući ga kao turbulentni prelazak iz paganskog svijeta u hrišćansku eru.

Uz glavne glumce Gorana Navojca i Kseniju Marinković, u filmu igraju Srđan Žika Todorović, Bojan Navojec, Miloš Samolov, Nataša Marković, Radoslav Milenković, Dejan Aćimović i drugi. Producenti filma su Biljana Prvanović i Srđan Dragojević, a “Nebesa” su prvi film rađen u koprodukciji svih zemalja bivše Jugoslavije. BiH koproducent filma je Novi Film, a koproducen je Srđan Šarenac

Scenarista i reditelj filma Srđan Dragojević rođen je 1963. u Beogradu. Diplomirao je Kliničku psihologiju i Filmsku i TV režiju. Objavio je tri knjige poezije, a javnost ga prvenstveno poznaje kao jednog od najcjenjenijih srpskih autora crnih komedija. Publika ga pamti po hitovima “Prada” i “Mi nismo anđeli”. U njegovom filmskom opusu ističu se i filmovi “Rane” te “Lepa sela lepo gore”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender