10. 08. 2022.

Skupština Srbije: Školska godina počinje himnom, velike kazne u slučaju nepoštovanja zakona

Skupština Srbije usvojila je večeras set zakona iz oblasti obrazovanja, među kojima su izmjene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koje definišu da školska godina počinje 1. septembra himnom Srbije.

 U slučaju da obrazovna ustanova ne izvede himnu moraće predviđene su novčane kazne od 100.000 do million dinara.

Takođe, i direktor škole odnosno odgovorno lice može biti novčano kažnjeno u iznosu od 25.000 dinara do 100.000 dinara.

U zakonu se navodi da se učenik ocjenjuje najmanje četiri puta u polugodištu u osnovnom, i tri puta u srednjem obrazovanju.

Skupština je usvojila Zakona o inovacionoj delatnosti, kojim je, između ostalog, predviđeno uspostavljenje mreže naučno-tehnoških parkova.

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da su zakonom definisani subjekti nacionalnog investicionog sistema.

– To su inovativni objekti, startap centri, nosioci inovacione djelatnosti i spinofovi, zatim subjekti inovacione infrastrukture, neučno-tehnoški parkovi i organizacije za podršku startapovima – rekao je Ružić u raspravi.

Govoreći o izmjenama Zakona o srednjem obrazovanju, Ružić je naveo da se on usaglašava sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanjai vaspitanja.

Kako je objasnio, usaglašavanje se odnosi na odredbe koje se tiču uvođenja drzavne mature.

– Komisija za praćenje aktivnosti uvođenja državne mature u obrazovni sistem je donijela odluku o pomjeranju roka za primenu državne mature na 2022/2023.godinu za trogodišnje srednje škole, odnosno 2023/2024.godinu za opštu umjetničku i stručnu maturu – rekao je Ružić.

Kada je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, izmjene se, kaže, vrše u cilju usaglašavanja sa odredbama zakona kojim se uređuju osnove sistema obrazovanja i vaspitanja radi unapređivanja pojedinih rješenja.

Dopune zakona se, dodaje Ružić, odnose na mogućnost ostvarivanja programa na stranom jeziku, odnosno dvojezično na stranom jeziku i na srpskom jeziku ili na stranom jeziku i jeziku nacionalne manjine, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender