10. 08. 2022.

U Hrvatskoj prikupljeni potpisi za referendum o epidemiološkim mjerama

Stranka Most prikupila je potreban broj potpisa građana za raspisivanje dva referenduma, kojima je predviđeno da se na Hrvatski sabor prenese veći dio odlučivanja o protivpandemijskim mjerama.

Za referendumske inicijative “Odlučujmo zajedno” i “Dosta je stožerokracije” prikupljeno je 400.000 potpisa građana koji će Hrvatskom saboru biti predati 24. januara.

Predstavnici Mosta rekli su na današnjoj konferenciji za novinare da je referendum neophodan, jer Nacionalni štab nikada nije donosio mjere na osnovu epidemiologije i da su sve odluke bile političke, a ne zdravstvene.

Oni od premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i Hrvatskog sabora očekuju raspisivanje referenduma kako bi građani dobili priliku da daju mišljenje o upravljanju pandemijom i o kovid potvrdama, koje su, kako su ocijenili, nelogične i treba ih ukinuti.

Prvo referendumsko pitanje tiče se izmjena Ustava na način da se epidemija navede među okolnosti pod kojima Hrvatski sabor može dvotrećinskom većinom da ograničiti neka ustavna prava i slobode, prenose hrvatski mediji.

Most drugim referendumskim pitanjem predlaže zakonske izmjene prema kojima bi se za svaku protivpandemijsku mjeru tražila potvrda Hrvatskog sabora.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender