18. 08. 2022.

Banjaluka: Vezali i opljačkali starca – sedam i po godina zatvora

Želimir Petković (25) i Aleksandar Balaban (26) iz Banjaluke osuđeni su u banjalučkom Okružnom sudu na sedam i po godina zatvora zbog krađa i pljačke Drage R. iz banjalučkog naselja Česma kojeg su vezali lisicama, pretukli ga i oteli mu 844 marke.

Oba su osuđena za razbojništvo tešku krađu, a Petković i za ugrožavanje sigurnosti i tjelesnu povredu jer je napao i pretukao djevojku V.T. iz Banjaluke.

Petković je osuđen na jedinstvenu kaznu od četiri, a Balaban na tri i po godine zatvora. Obojici se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 24. septembra ove godine.

Sva krivična djela počinili su 24. septembra ,a Petković je prije pljačke  pretukao  djevojku V.T. jer nije željela da bude s njim u vezi.

On je presudom osuđen za to djelo te je obavezan da djevojci isplati novčanu naknadu štete od 2.000 KM u roku od 15 dana nakon pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

 Petković je, prema presudi, nakon toga napada zajedno sa Balabanom otišao u pljačkaške pohode. Kako se navodi, dvojac je prvo u ulici Zdravka Dejanovića oko šest časova ujutru provalio u kuću u izgradnji vlasništvo R.S, ali kada nisu ništa našli otišli su do kuće R.D., u kojoj su se zadržali oko 40 minuta i ukrali nož.

Pet minuta poslije toga su upali u susjednu kuću Drage R., kojeg su zatekli u dnevnom boravku.

Kako stoji u optužnici, povikali su mu: „Policija Republike Srpske”, a potom ga bacili na kauč, prevrnuli na stomak i lisicama vezali ruke na leđima. Nakon toga su ga bacili na pod i tražili da im kaže gdje drži novac i zlato, a kada je Drago R. rekao da nema, počeli su ga tući. Bacali su na njega deke i posteljinu te ga udarali rukama i nogama.

-Žrtva im je rekla da je novac u plakaru pa su optuženi iz njega sve pobacali i našli 350 evra i 160 KM koje su uzeli te su ispremetali svu kuću. Pronašli su i uzeli pištolj „plašljivac”. Uzeli su i ključeve od garaže i kuće, izašli s ukradenim novcem i pištoljem te za sobom zaključali vrata ostavivši žrtvu zaključanu – stoji u optužnici.

Nesrećnog starca u zaključanoj kući pronašao je komšija Radenko K., koji ga je čuo kako zapomaže pa je pozvao policiju, koja je brzo reagovala.

Razbojnici su tada pobjegli u Slatinsku ulicu, gdje ih je u blizini „Banjalučke pivare” pronašla i uhapsila policija. Kod njih je tada nađeno 850 maraka i nakit, za koji se sumnja da je ukraden, ali i kape fantomke.

Prema optužnici, Petković je prvo nedjelo tog dana počinio oko tri časa ujutru, kada je napao V.T. u stanu u kome su njih dvoje bili, a koje koristi K.V. iz Banjaluke. Navodi se da je djevojci prvo prijetio da će je ubiti te joj rekao da ne smije da hoda po Budžaku i Mejdanu.

I Petković i Balaban odranije su poznati po izvršenju krivičnih djela.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender