18. 08. 2022.

Istorijska ulaganja: Banjaluka izdvaja više od pola miliona KM za osnovne škole

Za rekonstrukciju i sanaciju 12 osnovnih škola na području grada Banje Luke izdvojeno je preko 500.000 KM, čime će svi đaci i zaposleni dobiti bolje uslove za rad i boravak u školskim objektima.

Tim povodom gradonačelnik Draško Stanivuković sastao se sa direktorima 12 osnovnih škola koje će dobiti određene vrste pomoći.

-Preko pola miliona KM ulažemo u 12 osnovnih škola, što predstavlja istorijsko ulaganje u obnovu i uređene osnovnih škola. Tu ne stajemo, kroz druga odjeljenja ćemo takođe izdvajati sredstva za određene stavke – rekao je gradonačelnik.

Dodaje da će ukupna ulaganja u osnovne škole naredne godine, kada se u obzir uzmu i druge stavke, iznositi oko milion KM.

– Kada imate rebalans i raspoloživa sredstva, Grad može da se razvija. Potrebno je da dugoročno rješavamo probleme i stvaramo bolje uslove za obrazovanje naših mališana – rekao je gradonačelnik nakon sastanka sa direktorima.

Poručuje da je srećan što je nakon godinu dana mandata napravljen iskorak kad su u pitanju izdvajanja za mnoge oblasti.

– Ponosan sam što danas, 365 dana od ulaska u ovu zgradu i preuzimanje mandata, mogu da pričam o istorijskim podrškama iz raznih oblasti. Govorili smo o istorijskoj podršci Domu zdravlja, podršci vjerskim zajednicama, istorijskoj podršci porodiljama, a danas o istorijskoj podršci osnovnim školama – poručio je gradonačelnik Stanivuković.

Ponosna na saradnju i srećna, kako kaže, što su određeni školski objekti konačno došli na red, jeste i direktorica Osnovne škole „Milan Rakić“ Karanovac, Danijela Mirković.

– Srećna sam što će konačno doći do obnove. Uslovi u oba objekta – u centralnoj i područnoj školi su jako loši. Stolarija u Novoseliji datira iz 1965. godine i nije bilo nikakvih ulaganja. Sa druge strane, škola u Karanovcu postoji od 1976. godine i od tada nije bilo značajnijih ulaganja. Hvala gradonačelniku i njegovim saradnicima koji su obilazili škole i uvjerili se kakvo je zapravo stanje. Djeca u seoskim školama treba da imaju iste uslove kao i djeca u gradu – istakla je ona.

Plan raspodjele sredstava:

 • OŠ „Milan Rakić“ – zamjena dotrajale stolarije na objektu centralne škole u Karanovcu i na objektu područne škole u Novoseliji, te sanacija ravnog krova u PO Novoselija – 240.000,00 KM;
 • OŠ „Ivan Goran Kovačić“ – zamjena stolarije na objektu škole. Vrijednost radova na zamjeni je 250.054,34 KM. Grad učestvuje sa iznosom od 120.000,00 KM;
 • OŠ „Miroslav Antić“ – sanacija i rekonstrukcija krova u područnom odjeljenju Pervan. Prema predračunu, neophodna su sredstva u iznosu od 97.733,61 KM. Učešće Grada je – 50.000,00 KM;
 • OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ – sanacija podova u dvije učionice, PO Česma – 6.800,00 KM;
 • OŠ „Đura Jakšić“ – ugradnja zidne obloge i sanacija podova u dvije učionice – 8.000,00 KM;
 • OŠ „Aleksa Šantić“ – centralno grijanje u PO Drakulić.- 9.600,00 KM;
 • OŠ „Petar Kočić“ – sanacija podnih obloga i ugradnja laminata u dvije učionice u područnoj školi u Pavićima – 2.500,00 KM;
 • OŠ „Vojislav Ilić“ – sanacija dva toaleta i sanacija podova u PO Bočac – 10.000,00 KM;
 • OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“ – sanacija podova u tri učionice i sanacija dijela kanalizacije – 8.000,00 KM;
 • OŠ „Jovan Cvijić“ – sanacija svlačionica – 5.500,00 KM, stara škola prizemlje (produženi boravak) – 9.000,00 KM; hol i predulazi prizemlje i sprat – 5.500,00 KM – 20.000,00 KM;
 • OŠ „Milutin Bojić“ – sanacija krova koji prokišnjava – 10.000,00 KM;
 • OŠ „Branko Ćopić“ – sanacija jedne učionice – 15.000,00 KM.
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender