10. 08. 2022.

Lukić: Komično djelovanje Tužilaštva i Suda BiH

 Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić izjavio je Srni da u djelovanju institucija Republike Srpske nema krivičnog djela, ali da je djelovanje Suda i Tužilaštva BiH protiv zvaničnika i institucija Srpske komično i doprinosi nemiru.

Lukić je istakao da nije ništa drugo do podmetanje klipova Srpskoj.

“Ako se ima u vidu način na koji je Krivični zakon BiH odredio krivično djelo iz grupe protiv integriteta BiH, onda postupanje Tužilaštva i Suda BiH zaista izgleda komično. Uzevši u obzir način na koji su određeni elementi bića krivičnog djela napada na ustavni poredak mora se konstatovati da nema značajnog elementa tog bića, a to je prijetnja silom ili upotreba sile čega na ovom mjestu nema”, rekao je Lukić.

Lukić je dodao da “komično izgleda, ali sa tragičnim ishodima donekle po političku situaciju, i izuzimanje dokumentacije iz državnih organa Republike Srpske i određenih političkih stranaka”.

“To se ne može drugačije razumijevati nego kao pokušaj da se za krivce u ovoj političkoj situaciji u BiH proglasi Republika Srpska i njene određene političke stranke i ličnosti. Ali, s obzirom na to da nema elemenata bića nijednog krivičnog djela iz ove grupe krivičnog djela, to je samo uludo protraćen posao i uludo uzburkana politička javnost u BiH”, istakao je Lukić.

Sve to, naglasio je, nije doprinos BiH nego je to praktično doprinos nemiru u BiH.

Na pitanje u kojem pravcu ovakvo ponašanje institucija na nivou BiH, odnosno Tužilaštva i Suda BiH, može odvesti BiH, Lukić je rekao da njihovo ovakvo ponašanje, ali i još nekih drugih organa u BiH i više nekih političkih stranaka iz Federacije, vodi BiH na put novih nemira.

On je dodao da ovakvo ponašanje tih institucija ukazuje na to da se mora razmisliti tome koliko BiH može da ima smisla.

“Ovako se zaista samo nazaduje i stalno se podmeću klipovi pod točkove Republike Srpske”, istakao je Lukić, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender