08. 08. 2022.

Od februara izvjesna obavezna vakcinacija u Njemačkoj

 U Njemačkoj, u kojoj je juče zabilježen i prvi smrtni slučaj od omikrona, strahuje se da bi omikron mogao da se širi mnogo brže od svih predhodnih sojeva korone.


To je potvrdila ambasadorka Srbije u Berlinu Snežana Janković u “Uranku” K1 televiziji i dodala da su zbog toga u Njemečkoj pooštrene epidemiološke mjere. “Situacija u bolnicama je stabilna, ali postoji strah od preopterećenja bolničkih kapaciteta jer se omikron varijanta virusa korona veoma brzo širi, brže od svih prethodnih sojeva.

Ono što, s druge strane ohrabruje, jeste da za sada omikron i dalje daje lakšu kliničku sliku. U Njemačkoj se očekuje da od Nove godine i tokom januara omikron postane dominantan, kazala je naša amabadorka u „Uranku“. “Trenutno je registrovano 600 oboljelih od omikron soja, ali sumnja se da ih ima 2.000.” Kako je objasnila, u 16 pokrajina u Njemačkoj nije na djelu “lokdaun” već pooštravanje mjera. “Od prije dva dana pooštrene su mjere te u pokrajinama moraju biti zatvorene sve diskoteke, noćni klubovi i barovi.

Dozvoljeno je okupljanje do maksimalno deset osoba. Trenutno su đaci na božićnom raspustu do 3. januara i razmatra se produženje raspusta.” Naša amabasadorka u Berlinu kazala je i da je u Njemačkoj relativno visoka stopa vakcinisanog stanovništva. “Sa dve doze vakcinisano je 70,7 odsto stanovnika. Postoji preporuka da se djeca od pet do 11 godina, koja pate od hroničnih bolesti i imaju predispoziciju da razviju težu kliničku sliku, imunizuju „Fajzer“ vakcinom. Vjerujem da će od februara u Nemačkoj stupiti na snagu odluka o opštoj obaveznoj vakcinaciji stanovništva, kazala je Jankovićeva u „Uranku“.

Kada je riječ o proslavi Božića i Nove godine, Nijemci će praznike proslaviti kao i prošle godine, u krugu porodice. Vlada je uputila apel građanima da praznike provedu kod kuće i da izbegavaju kontakt sa starijim osobama, javlja Anadolija.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender