09. 08. 2022.

Potpisana izjava o nepristajanju na kršenje Dejtonskog sporazuma: Odbrana demokratskih vrijednosti

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, nekadašnji predsjednici parlamenta Srpske i predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske potpisali su danas u Banjaluci izjavu o nepristajanju na kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i odbrani demokratskih vrijednosti i načela parlamentarizma u BiH.

Čubrilović je rekao novinarima da su potpisnici izjave zabrinuti za aktuelne političke procese u BiH.

On je podsjetio da su nametnuti zakoni visokih predstavnika i prenos nadležnosti na nivo BiH bili mimo Ustava.

-Odgovornost za ovo snose pojedini predstavnici takozvane međunarodne zajednice u BiH. Procesima i aktivnostima o kojima je riječ narušava se ustavno uređenje u BiH i onemogućava uspostavljanje pravnog sistema adekvatnog ustavnom uređenju – istakao je Čubrilović.

On je napomenuo da se suprotno aneksima četiri i 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma donose zakoni iz nadležnosti zakonodavnih institucija i suspenduju njihove nadležnosti.

-Narušavaju se demokratski odnosi i onemogućava uspostavljanje demokratskog sistema adekvatnog multietničkom sastavu stanovništva – dodao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, ugrožavaju se ljudsko dostojanstvo, jednaka i neotuđiva prava ljudi, te vrijeđaju slobode savjesti i govora.

-Razbija se svaka prilika za razvoj prijateljskih odnosa među narodima koji žive u BiH i podriva mogućnost zajedničkog života. Pojedincima i grupama ljudi protivpravno se oduzimaju politička prava, sloboda kretanja, otuđuje imovina i zabranjuje pravo na rad – naveo je Čubrilović.

Član Kolegijuma Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić naglasio je da je BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do sada politički poligon na kome je vršeno pravno nasilje.

-Trebamo o svim pitanjima pričati u institucijama vlasti i uz unutrašnji dijalog u BiH. Nažalost, mnogi zagovaraju što šira ovlašćenja visokog predstavnika umjesto da svi nadležnosti crpimo iz ustavne pozicije BiH i Dejtonskog sporazuma – rekao je Špirić i podsjetio da su dva konstitutivna naroda nezadovoljna pozicijom u BiH.

Govoreći o izjavama člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Špirić smatra da im ne treba davati značaj u Banjaluci, jer Komšić nije dio kompromisa i da se mora gledati u budućnost.

Nekadašnji član Kolegijuma Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić rekao je da su politički predstavanici srpskog naroda svjesni činjenice da je miješanje stranaca u odnose u BiH štetno.

-Trenutak je da ovakvu izjavu potpišemo i ukažemo na urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i tako nešto osudimo. Ovo je prvi dokument iz Banjaluke koji govori o tome da su svi koji su bili predvodnici zakonodavnih institucija otvorili diskusiju o tome da li su akti koji su prošli određene procedure rezultat demokratske volje –  rekao je Tadić.

Izjavu su potpisali i Nebojša Radmanović, Dušan Stojičić, Staša Košarac, Dragan Kalinić, Petar Đokić, Dušanka Majkić, Borislav Paravac, Željko Mirjanić, Slobodan Bijelić i Momir Tošić.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender