09. 08. 2022.

Tanja Bošković ovogodišnja dobitnica nagrade “Žanka Stokić”

Glumica Tanja Boškoviš ovogodišnja je dobitnica nagrade „Žanka Stokić” i osamnaesta lauretkinja priznanja Narodnog pozorišta, Večernjih novosti i Grada Požarevca, ustanovljenog 2003. godine na inicijativu Mire Stupice.

Nagrada se dodjeljuje aktivnim glumicama koje su svojom “ličnošću obilježile pozorišni, filmski i televizijski život Srbije stvaralačkom zrelošću i bogatstvom umjetničkog izraza”.

Od ove godine priznanje je bijenalno,a odluku o dobitnici donio je većinom glasova žiri u kojem su bili Gorica Popović, prethodna dobitnica nagrade, Svetislav Goncić, vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta, Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik Kompanije „Večernjih novosti”, dramaturg Ivana Dimić i reditelj Boris Liješević.

Nagrada “Žanka Stokić” ostala je od osnivanja žensko priznanje, jer ga dobijaju isključivo glumice.

– Svi dugujemo veliku zahvalnost Miri Stupici koja je učinila sve što je u njenoj moći da rehabilituje najveću srpsku glumicu. I dalje mislim da nije dovoljno ni napisano ni objavljeno o Žanki Stokić, jer je prokrčila put dostojanstvu koju ženska gluma ima. Kažem ženska, jer i dalje živimo u dramskoj literaturi koja mnogo više pažnje posvećuje muškarcima, svijetu gdje su muškarci većina koja vode kulturnu i pozorišnu politiku. Tako da ću ovu nagradu doživjeti kao vjetar u leđa glumicama. Јedino teže od toga biti glumac je biti – glumica – rekla je povodom priznanja Tanja Bošković.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender