15. 08. 2022.

U mrtvačnicama u BiH 1.660 neidentifikovanih tijela

 U 12 objekata na području BiH nalazi se više od 1.600 neidentifikovanih posmrtnih ostataka, a još se traga za više od 7.000 osoba nestalih 90-ih godina u BiH.

Neki posmrtni ostaci su u vrećama čak i od 1996. godine kada su ekshumirani.

Portparol Instituta za nestale osobe BiH  Emza Fazlić podsjetila je da su prema podacima Centralne evidencije nestalih osoba zaprimili oko 35.000 prijava.

-Međutim, vjerujemo da je na ovim prostorima nestalo oko 32.000 osoba. Do sada je pronađeno, ekshumirano, identifikovano i predato porodicama oko 24.300 žrtava proteklog rata. Dakle, oko 80 odsto nestalih je pronađeno. Traži se još 7.628 žrtava proteklog rata. U mrtvačnicama u BiH imamo 1.660 neidentifikovanih posmrtnih ostataka. Utvrđeno je da se radi o žrtvama proteklog rata. Međutim, do danas nije utvrđen njihov identitet, odnosno DNK koji je izolovan iz ovih posmrtnih ostataka nije imao svoje podudaranje sa nekim od uzoraka iz baze krvi članova porodica nestalih osoba – pojasnila je Fazlić.

Istakla je da se to događa iz različitih razloga.

Zamjenik šefa programa ICMP-a za Zapadni Balkan Samira Krehić kaže da je, s obzirom na to da je prošlo jako puno vremena, većina grobnica koje i danas postoje skeletizovane.

-Tu dolazi do problema ukoliko se radi o grupnoj ili masovnoj grobnici zbog izmiješanosti posmrtnih ostataka. Kada imamo takvu situaciju, onda moramo pažljivo obraditi te ostatke u mrtvačnici kako bi odredili minimalan broj pojedinaca koji su zastupljeni u tim posmrtnim ostacima i time odrediti koliko uzoraka ćemo uzeti za analizu DNK – kazala je Šoštarić, javlja Anadolija.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender