08. 08. 2022.

Četiri mosta u budžetu Banjaluke za narednu godinu

Naredne godine u gradu Banjoj Luci iz gradske kase biće izdvojena sredstva za čak četiri mosta.

Tako je u planu gradnja dva potpuno nova mosta preko rijeke Vrbas i to u naselju Česma i u zaseoku Kaluđerice, koji se nalazi u mjesnoj zajednici Rekavice 2.

Pored toga, biće nastavljena i gradnja mosta u naselju Dolac, a most u naselju Trapisti će biti rekonstruisan i uređen.

Za most koji će se graditi u zaseoku Kaluđerice, Grad Banja Luka je ranije pokrenuo sve neophodne aktivnosti na izgradnji, a sve kako bi se riješio višedecenijski problem stanovnika ovog dijela grada Banje Luke.

Za ovaj projekat iz gradskog budžeta biće izdvojeno 200.000 KM, a ranije su pribavljeni lokacijski uslovi za izgradnju ovog mosta preko rijeke Vrbas kod nadležnog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Rebalansom gradskog budžeta u iznosu od 800.000 KM predviđena su sredstva i za gradnju mosta u naselju Česma, tačnije za rješavanje imovinsko – pravnih odnosa.

Plan je da već naredne godine započne izgradnja mosta na ovom dijelu grada nakon dugih sedam godina čekanja.

Dodatno, u narednoj godini pristupiće se i rekonstrukciji most Trapistima, a uz sve to biće obnovljen i prostor gdje je nekada bila prva hidroelektrana na Balkanu.

Plan gradske administracije je da se od ovog mosta stvori  primamljiva turistička destinaciju, a za taj projekat izdvojeno je oko 150.000 KM iz gradskog budžeta.

Uz sve to, naredne godine biće nastavljena i gradnja mosta u naselju Dolac, za šta će biti izdvojeno 2,5 miliona KM iz gradskog budžeta, te dodatnih 500.000 KM za rješavanje imovinsko – pravnih odnosa.

Podsjećamo, prva faza izgradnje mosta u naselju Dolac, koji bi povezivao naselja Obilićevo i Starčevicu sa centrom grada, počela je prošle godine.

Na narednoj sjednici Skupštine grada Banja Luka, koja je zakazana za 30. decembar, naći će se Prijedlog budžeta za narednu godinu, koji je za oko 20 miliona KM veći u odnosu na budžet koji je nasljeđen iz prethodne administracije, te iznosi 169,7 miliona KM.

Budžet za narednu godinu: Za projekte planirano preko 26,6 miliona KM

Predloženim budžetom za narednu godinu planirane su nove investicije i nastavak realizacije pokrenutih, ali i brojne mjere i projekti u svim oblastima.

U okviru ukupnog budžeta, preko 26,6 miliona KM predviđeno je za projekte, od kojih izdavajamo: gradnju Centralnog gradskog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske za šta je predviđeno pola miliona KM i još 90.000 KM za idejno rješenje, zatim rekonstrukciju ulica Kralja Aleksandra I Karađorđevića i Prve kuljanske ulice, za koje će biti izdvojeno po milion KM, rekonstrukciju Šargovačke ulice (400.000 KM), zatim Ulice od Zmijanja Rajka (300.000 KM), rekonstrukciju puta Bukvalek – Donja Kola – Dedić lokva – Subotica (200.000 KM), izgradnju mosta u Kaluđericama, te izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže.

Izdaci za gradnju mosta u Docu planirani su u iznosu od 2,5 miliona KM, uz dodatnih pola miliona KM za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Predviđena je i gradnja škole u Adi u koju će biti uloženo 4,3 miliona KM iz donacije Grada Beograda, zatim gradnja multifunkcionalnog sportskog centra Lauš sa takmičarskom atletskom stazom i stadionom za šta je planirano 1,5 miliona KM (redovna sredstva i donacija Beograda), kao i izgradnja prve faze najvećeg gradskog parka takođe iz sredstava, koje je Banjoj Luci donirao Beograd.

Za izgradnju dječijih igrališta (Paprikovac, Motike, Petrićevac i sl.) planirano je 250.000 KM, za vidikovac na Banj brdu 200.000 KM, za reciklažno dvorište 200.000 KM, za projekte energetske efikasnosti 200.000 KM, za izdatke za nabavku opreme-projekat „Urbane tržnice“ – 268.000 KM, dok je za izradu plana urbane mobilnosti (SUMP) predviđeno 230.000 KM.

Za izgradnju i sanaciju osnovnih škola predloženim budžetom biće izdvojeno 390.000 KM, za regulaciju rijeke Vrbanja u naselju Česma 200.000 KM, dok je za projekte urbane revitalizacije objekata (Dom omladine i dr.) predviđeno 50.000 KM.

Uz ove projekte, Prijedlog budžeta za 2022. godinu sadrži i nastavak politike besplatnih udžbenika za osnovce od petog do devetog razreda (705.000 KM), subvencije javnog prevoza za penzionere i djecu iz porodica sa četvoro i više djece (1,2 miliona KM), subvencije za privatne predškolske ustanove u okviru projekta „0 djece na listama čekanja za vrtić“ (1,2 miliona KM).

Za mjere pronatalitetne politike i demografskog razvoja predloženo je 300.000 KM, za subvencije privredi sa novim konceptom, te opremanje kabineta praktične nastave u srednjim školama – 1.300.000 KM, a za kapitalni grant-crkve i vjerske zajednice (sredstva za građevinske dozvole) – 200.000 KM.

Pored navedenog, ovaj budžet karakteriše povećanje sredstava za sufinansiranje međunarodnih projekata, povećanje sredstava za grantove i transfere u kulturi, povećanje sredstava za omladinske organizacije i sl.

Obezbijeđena su i sredstva za provođenje drugih značajnih projekata, poput projekata podrške mjesnim zajednicama, izgradnja teretana u prirodi, nastavak izgradnje dajak pristaništa i drugo.

Takođe, obezbijeđeno je finansiranje sportskih i kulturnih aktivnosti i manifestacija, pomoći osjetljivim kategorijama stanovništva, ulaganja u privredne aktivnosti i mnoge druge oblasti života naših sugrađana.

Podsjećamo, prijedlog budžeta Grada za 2022. godinu u iznosu od 169,7 miliona KM i ista su veća u odnosu na rebalans budžeta 2021. godine za 4,9 miliona KM ili za 3%.

Posmatrano u odnosu na Nacrt budžeta Grada za 2022. godinu, u Prijedlogu budžeta su budžetska sredstva povećana za 10,3 miliona KM.

Prvi put u zadnjih sedam godina nisu planirana sredstva kratkoročnog zaduženja, navode iz Gradske uprave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender