10. 08. 2022.

Papa Franjo: Molimo se za kraj pandemije i mirovne dijaloge

Papa Franjo molio se danas za okončanje pandemije virusa korona, koristeći svoje božićno obraćanje da podstakne zdravstvenu zaštitu za sve, vakcine za siromašne i da prevlada dijalog u rješavanju svjetskih sukoba.

Zbog rekordnog povećanja novih slučajeva zaraze u Italiji ove sedmice, samo nekoliko hiljada ljudi okupilo se na kišom natopljenom Trgu Svetog Petra u Vatikanu, za razliku od ranijih godina kada je tu bilo na desetine hiljada vjernika i turista.

Iako je Italija ove sedmice prvi put zabilježila više od 50.000 slučajeva u jednom danu, Vlada nije naredila ponovno zatvaranje.

Papin govor za Božić daje mu priliku da skrene pažnju globalne publike na velike i male sukobe. Ni ove godine nije bilo drugačije. Papa se požalio na aktuelne sukobe u Siriji, Јemenu i Iraku, nove tenzije u Ukrajini i Etiopiji i “krizu bez presedana” u Libanu.

– Toliko smo se navikli na konflikte da se sada velike tragedije prećutkuju. Rizikujemo da ne čujemo krik bola i nevolje tolike naše braće i sestara – rekao je papa.

Pozvao je na dijalog kako bi se pokušali riješiti svjetski sukobi. Posebno se molio za one koji su najviše pogođeni virusom, uključujući žene i djecu koji su pretrpjeli povećano zlostavljanje tokom karantina.

– Sine Božji, utješi žrtve nasilja nad ženama, koje je u ovom vremenu pandemije poraslo. Ponudite nadu maloj djeci i adolescentima koji pate od maltretiranja i zlostavljanja – rekao je papa.

Molio je za “utjehu i toplinu” za starije osobe koje su same, kao i za zdravstvene radnike koji se “velikodušno posvećuju” brizi o bolesnima.

– Podari zdravlje nemoćnima i inspiriši sve muškarce i žene dobre volje da traže najbolje moguće načine za prevazilaženje trenutne zdravstvene krize i njenih posljedica. Otvorite srca da osigurate da se neophodna medicinska njega, a posebno vakcine, obezbijede onim ljudima kojima su najpotrebnije – poručio je papa Franjo, prenose agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender