09. 08. 2022.

Gradske stipendije za 350 studenata u Banjaluci: Pogledajte rang listu po uspjehu

Grad Banja Luka će u tekućoj 2021/2022. akademskoj godini stipendirati ukupno 350 studenata.

Odjeljenje za društvene djelatnosti objavilo je rang listu studenata kojima je, po osnovu uspjeha na studiju, odobrena gradska stipendija. Po ovom osnovu ukupno 104 studenta ostvarila su pravo na stipendiju.

Kompletnu rang listu možete pogledati ovdje, a ista je objavljena i na oglasnoj ploči u prizemlju zgrade Gradske uprave.

Prema podacima resornog odjeljenja, na konkurs za dodjelu stipendija Grada Banje Luke studentima prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama u akademskoj 2021/2022. godini pristiglo je ukupno 396 zahtjeva studenata, koji su konkurisali za jednu od tri vrste stipendija.

Pozitivno je riješeno 350 zahtjeva, i to: 104 po osnovu uspjeha, 225 po socijalnom statusu i 21 iz kategorije deficitarnih zanimanja.

Kao i ranije i u ovoj akademskoj godini, studenti su mogli da konkurišu za tri vrste stipendija, prema socijalnom statusu, za deficitarna zanimanja i na osnovu uspjeha na studiju.

Najveća podrška je predviđena za studente koji su izabrali neka od deficitarnih zvanja, a kojima će mjesečna stipendija iznositi 250 KM (na godišnjem nivou 2.500 KM, s obzirom na to da se stipendija isplaćuje za vrijeme trajanja akademske godine).

Mjesečna stipendija za ostale studente (po socijalnom statusu i školskom uspjehu) iznosi 130 KM.

Istovremeno, uplaćena je prva rata za 1.337 učenika srednjih škola koje Grad stipendira u tekućoj školskoj godini.

Prema uspjehu – 799 učenika dobiće stipendiju Grada, po osnovu socijalnog statusa Grad će stipendirati njih 491, dok za deficitrana zanimanja stipendiju dobija 47 učenika.

Iznos stipendije za socijalni status i uspjeh u školi iznosi 80 KM a za deficitarna zanimanja 160 KM. Sljedeće stipendije će se isplaćivati prema dinamičkom planu za 2022. godinu.

Ukupno, iz gradske kase za stipendije učenicima i studentima u ovoj školskoj/akademskoj godini biće izdvojeno 1,6 miliona KM.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender