10. 08. 2022.

Poplave u Brazilu, više od 11.000 evakuisanih

Zbog poplava u brazilskoj državi Baija evakuisano je više od 11.000 ljudi, a vlasti nastoje da pruže pomoć stanovnicima koji nemaju alternativni smještaj.

Zbog obilnih kiša koje padaju od novembra stradalo je 17 ljudi, a poslednja žrtva prijavljena je u četvrtak, saopštila je državna agencija za civilnu zaštitu, prenosi Glas Amerike.

Kiše su posebno teško pogodile 19 naselja, uključujući gadove Guaratinga, Itororo i Koarači na jugu zemlje, a prema podacima državne agencije za civilnu zaštitu 11.260 ljudi bilo primorano da napusti svoje domove.

Vlada savezne države Baije i nadležne savezne institucije pokrenule su juče zajedničku operaciju, u saradnji sa drugim brazilskim državama, s ciljem da rasporede prema potrebama ljudstvo, spasilačke avione i opremu, kao i da na licu mjesta pruže pomoć stanovnicima na ugroženim područjima.

-Potpuno smo mobilisani, preduzimamo sve mere da obezbedimo neophodnu podršku žrtvama obilnih kiša koje su pogodile Baiju ovog Božića – rekao je guverner te države Rui Košta u video poruci, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender